Drumming Passion

drumming_passion_XII_2010_30

Avenue Ball, 11.XII.2010.

Mislim da sam otkrio jedan nepoznati detalj iz života m'sje Pjera, francuskog baruna, pedagoga i povjesničara. Uvjeren sam da je bio bubnjar, jer samo bubnjaru može na pamet pasti tako genijalna ideja kao što je - "Važno je sudjelovati!".

 

"Drumming Passion" je bio prilika da sretnem neke prijatelje koje dugo nisam vidio i mnoge prijatelje koje nikad prije nisam vidio. Zvuci sitara, djembea, gajdi, dunova, nyabinghija, grand casse, didgeridooa, flaute, a naročito Mojcinih gongova podsjetili su me na nešto što sam davno zaboravio - na moje prvo ljetovanje bez roditelja.

Imao sam pet ili šest godina i s ujakom i ujnom sam ljetovao na Rabu. S nama su bili i njihovi prijatelji iz Nizozemske, obitelj Königs iz Uttrechta. Sin Michael bio je dosta stariji od mene, a sjećam ga se po tome što mi je pokazivao duplericu jednog časopisa i govorio: "John, Paul, George, Ringo". S lijeva na desno. Nisam imao pojma tko su ti ljudi ali od Michaela sam dobio prvu mantru. Ne sjećam se da je Michael tijekom cijela dva tjedna ljetovanja izgovorio bilo što drugo. Uvijek mi se obraćao s "John, Paul, George, Ringo" i ja sam mu odgovarao s "John, Paul, George, Ringo", a to je značilo i "dobro jutro" i "dobar dan" i "laku noć".

Obitelj Königs imala je i dvije blizanke, Lucy i Madeleine, mojih godina. Cijelo vrijeme smo provodili zajedno, družili se, igrali i… razgovarali. Jednom zgodom, došao sam ujaku i ujni i rekao: "Lucy kaže da je gladna i da želi kruh s pekmezom". Ujna mi je na neki svoj čudan način pokušavala objasniti kako je dobro imati bujnu maštu i da to treba koristiti, primjerice, kod crtanja ali da je sasvim nepotrebno izmišljati da je Lucy gladna i k tome još da želi kruh s pekmezom. Sve dok se nije pojavila Lucy, otišla s mamom u kuhinju i vratila se s kruhom i pekmezom.

Davno sam izgubio tu sposobnost komunikacije koju sam nekad imao i toga sam se prisjetio na ovom festivalu zvuka, ritma i harmonije. Na ovom festivalu radosti.

 

{yoogallery src=[/images/stories/djembe_kutak/galerije/drumming_passion_XII_2010] width=[200] height=[200] prefix=[mala_slika_200] title=[Drumming Passion]}