Djembe majstor

Osobnost djembefole

Prema riječima Mamady Keite: "Osobnost djembefole (svirača djembea) je jako, jeko važna. Djembefola bi morao biti dobar tehničar, ekstrovertiran, zabavan i komunikativan. On je uvijek okružen ljudima pa bi morao biti otvoren i sposoban komunicirati između ljudi i zajednice."

Djembe majstor

Što točno znači "djembe majstor"? Je li majstor samo netko tko jako dobro svira, je li to neka samozvana titula ili obiteljsko nasljeđe?

Prema riječima Abdoula Doumbie, jednog od djembe majstora, to nije obiteljska stvar niti se na bilo koji način može naslijediti. To je titula koja se zaslužuje napornim radom i ogromnim znanjem, i vrlo se poštiva u kulturi iz koje potječe.

Da bi netko postao djembe majstor, on treba znati sve ritmove svih etničkih skupina, ili još preciznije - sve različite dionice na svim različitim bubnjevima, sve solo dionice, sve napjeve i plesove svih ritmova svake etničke skupine - jednom rječju, treba znati SVE! Pravi majstor treba znati sve to i biti sposoban u trenu prijeći iz dionice u dionicu i prilagoditi se bilo kojem ritmu. (Ne treba nužno biti sposoban lijepo pijevati ili plesati sve korake, ali mora znati što s čime ide.)

Postoji zapanjujuća količina znanja koju treba pohraniti i imati na vršcima prstiju. Majstor si kada nitko ne može posumnjati u tvoje znanje. On mora dobiti poziv od bubnja i to mu treba biti jedina životna strast i preokupacija.

Ne postoji formalna inicijacija u djembe majstora. Obično učitelj simbolično preda bubanj učeniku i kaže: "Gotov si, to je to". Ne postoji neka vrsta društvenog dogovora o tome tko je, a tko nije djembe majstor. Iz poštivanja prema djembe kulturi, nastala je izjava koju su potpisali neki vrlo poznati djembe majstori:

Instrument ne pada s neba. On je nastao iz ideje. Čovjek ga je osmislio i kreirao. Ovo osmišljavanje, ova misao, ova povijest se ne smiju izgubiti. Instrument predstavlja kulturu koju je potrebno naučiti. Na taj način osoba poštuje instrument i kulturu iz koje dolazi. Djembe nije primitivan instrument po kojem udaramo na bilo kakav način. Iza njega stoji povijest, tradicija koja se prenosi sa generacije na generaciju... Sviraju ga posebne etničke skupine i pojedinci... Svira se u posebnim prilikama... On ima posebno značenje u Mande kulturi, nepromjenjivu simboliku... Svi ritmovi imaju nazive, povijest koja se prenosi sa generacije na generaciju i potrebno ih je poznavati.

Mnogi djembe svirači širom svijeta koriste instrument samo za osobni užitak. Ovdje ih svečano molimo da poštuju instrument i njegovu kulturu i da poštuju tradicionalne ritmove. Danas postoji na tisuće djembe "majstora" širom svijeta. Oni sebe nazivaju "majstorima", međutim, samo su svirači, ponekad izvrsni svirači, ali nisu majstori. Nitko ne može sebe nagraditi ovim naslovom. Kod Mande naroda, naslov se dobiva nakon mnogih uspješnih provjera tehnike, ritmova. Majstor se također mora inicirati. Ovo je vrlo važno. Bez ovog koraka, nitko ne može polagati pravo na ovaj naslov.

Djembe nije rezerviran samo za tradiciju. On je popularan instrument koji ostvaruje sklad s ostalim instrumentima. Otvoren je za sve. Postoje nastupi i postoji tradicija. Oni se ne smiju brkati jer su posve različiti. Bubnjarske i plesne skupine u Africi zasnivaju se na tradiciji, međutim, mijenjaju se zato da bi ponudili zabavu. Potrebno je imati na umu ovu razliku i znati u kojem kontekstu govorimo. Učitelji, posebice afrički učitelji, moraju imati hrabrost reči svojim učenicima da ponekad ne poznaju tradiciju, da su iz druge etničke skupine i da ponekad oni sami kreiraju ritmove.

Laž često postoji iz komercijalnih razloga. Nije potrebno izdati tradiciju... Inače ćemo je izgubiti, promijeniti... i, na kraju, Afrika će izgubiti svoju dušu...

(U potpisu)

Famoudou Konate
Soungalo Coulibaly
Doudou N'Diaye Rose
Karinkadjan Konde
Fadouba Oulare
Adama Drame
Mamady Keita

Aboubacar_FatouabouAdama_Drame

Arafan_ToureBilly_Konate

Bolokada_CondeDiarra_Konate

Fadouba_Oulare

Famoudou_Konate

Fara_TolnoIbro_Konate

Lamine_Dibo_CamaraMamady_Keita

Mansa_CamioMare_Sanogo

Noumody_KeitaSekou_Camara

Soungallo_CoulibalyTahirou_Ouedraogo