Sega Sidibe

Séga Sidibé

Sega Sidibe, rođen 1942. u mjestu Fougama u Wassoulu regiji u Maliju, odrastao je i učio svirati u svojoj regiji sve do svoje dvadesete godine. kada je otišao u Bamako.

Od 1965. do 1977., Sega je bio prvi solist "Regionalne trupe Bamaka" i proputovao je cijelu zemlju u potrazi za tradicionalnim ritmovima i plesovima da bi kreirao reprezentativne nastupe kulturne raznolikosti zemlje.

1978. godine, njegova trupa postala je "Ansambl oblasti Bamako", a kvaliteta njihovih nastupa omogućila im je predstavljanje i u drugim zemljama. Sve do 1990. godine, kada je Sega Sidibe napustio rad u ansamblu, vodio je ritmičku sekciju, kreirao nastupe, formirao mlade glazbenike od kojih su se mnogi kasnije pridružili "Nacionalnom ansamblu Malija".

Sega savršeno poznaje folklor svoje zemlje, svira djembe na tradicionalan način, kao na selu, ali također poznaje i plesove.

Trenutno, Sega Sidibe je pouzdano najstariji aktivni djembefola u Maliju. U ovom intervjuu predstavljamo Sega Sidibu, glazbenika, profesora i putnika.

Kako si počeo svirati djembe i da li ti je i otac djembefola?
U moje vrijeme, kad sam bio dijete, nismo imali televiziju, magnetofon da bi slušali glazbu. Moj otac je bio u vojnoj službi i nije svirao bubnjeve. Počeo sam svirati na instrumentima kojima sam bio okružen. Prvenstveno sam svirao djembe.

Što misliš o načinu učenja djembea izvan Afrike?
Sam život je evolucija. Djembe se nastavlja razvijati i mnogo stvari u životu djembe bubnja dolazi od onoga što su učinili "toubabi" [bijelci].
Na primjer, po mom mišljenju, ansambli nisu afrički. To je izum "toubaba"! Ansambli su promijenili prvotni smjer djembea. Život tog bubnja na mjestu njegovog rođenja ne odgovara njegovoj slici koju ima danas. Međutim, na sreću, brojni "toubabi" pokušavaju upoznati tradiciju, korijene i kontekst instrumenta u njegovoj kulturi.

Što misliš o načinu učenja mladih u Zapadnoj Africi?
Mislim da mlade manje zanima tradicija, za razliku od "toubaba" koji dolaze da bi ovdje učili. Oni traže više stvari o tradiciji, o ritmovima i pričama koje stoje iza toga. Mladi afrički umjetnici razvijaju djembe na drugačiji način. Malo po malo, napustili su tradicionalni način sviranja djembea i ne znam da li će djembe i dalje ostati afrički! (smjeh)
Čega se rado sjećaš tijekom sudjelovanja u "Ansamblu oblasti Bamako"?
Prednost ove suradnje je ta što sam svirao djembe i bio sam koreograf. U Europi me poznaju samo po djembeu.
Stvorio sam mnogo glazbenika u Bamaku i ne trebam navoditi njihova imena. "Toubabi" to ne znaju, ali ljudi u Maliju znaju! (smjeh)

Koji glazbeni stil posebno slušaš?
Zanima me sva glazba! Međutim, više me privlači glazba koja se zasniva na ritmu. Po mom mišljenju, ako nema ritma, nema osnove. Ako postoji ritam, postoji i odgovarajući odnos s djembeom, to je jasno! Ne trebam tražiti jako daleko. Čak i u arapskoj glazbi postoje elementi koji odgovaraju djembeu! Sve se može prebaciti.

"Wasulun Fenkerow" je jedini album koji si snimio. Zašto?
Kad snimiš album, možda možeš postati poznat, ali kod djembea to nije tako lako. Neki su snimili četiri ili pet albuma, međutim, nakon prvog, kad malo dublje slušaš, imaš osjećaj da si to već čuo! Problem s CD-om u mojoj zemlji je taj što zahtijeva velika materijalna i novčana sredstva. To nije jednostavno.

I na kraju, odakle taj tvoj neodvojivi smijeh dok sviraš?
Veliki broj djembefola izgleda zabrinuto i to je katastrofa. Time blokiraju energiju koja bi se trebala prenijeti na publiku. Po mom mišljenju, djembe je instrument kao i svaki drugi. Čak i ako je nešto teži, čak i ako zahtijeva fizičku snagu da bi se svirao, to je zabavno! Kad bi trebalo ljude rasplakati, ne bi vrijedilo nikakvog truda!

Séga Sidibé

Autori piloga: Jimmy Braun, Cyril Piquet, Christophe Gallego - travanj, 2007.
Preuzeto sa stranice www.percussions.org
Preveo i prilagodio sa francuskog: Julio Franin


[Op.p.] Kad su već francuski prijatelji spomenuli "najstarijeg aktivnog djembefolu"... Istina, Sega Sidibe ima 65 godina, međutim, u Maliju je još uvijek aktivan i 80-godišnji djembefola Aruna Sidibe (koji, slučajno, ima isto prezime).

Dundunbe / WMV / 2:11 / 7,4 MB