Tehnika osnovnih udaraca

Bas
je najdublji, rezonantni zvuk na djembeu. Izvodi se cijelom površinom dlana i prstiju (bez palca), ne točno u centar već u prednjoj polovini bubnja, desnom rukom malo prema desnoj, a lijevom rukom malo prema lijevoj strani tako da obje ruke mogu naizmjenično izvoditi bas udarac, jedna do druge. Prsti su blago skupljeni ali nisu ukočeni....

Pokret ruke je iz lakta, bez sudjelovanja ručnog zgloba. Ruka se ne zadržava na koži bubnja već se podiže odmah nakon udarca, odnosno, dopustimo joj da odskoči odmah nakon udarca.

Slogovi za bas su:

Gun (G) - bas desnom rukom
Dun (D) - bas lijevom rukom

djembe bas

 

Ton
je melodični, srednji zvuk po visini, a naziva se još i open tone ili samo open. Izvodi se cijelom dužinom prstiju po rubu kože, bez palca. Rub bubnja dotiče mesnati dio prstiju, između drugog članka i korijena prstiju. Dlan je ravan, a prsti su skupljeni ili vrlo blago otvoreni. Kao i bas udarac, ton se izvodi pokretom iz lakta, međutim, najveći dio posla čini pokret iz zgloba ruke. Ponovo, ruka se ne zadržava na bubnju nego se podiže odmah nakon udarca, odnosno, dopustimo joj da odskoči odmah nakon udarca.

Slogovi za ton su:

Go (g) - ton desnom rukom

Do (d) - ton lijevom rukom

djembe ton

Slap
je najviši zvuk na djembeu, oštar i prodoran poput zvuka biča. Slap ima puno varijacija i od svih udaraca najteže ga je izvježbati. Stoga mu treba posvetiti najviše pažnje i upamtiti nekoliko bitnih elemenata.

Cijela ruka, a pogotovo zglob, treba biti potpuno opuštena. Pokret je iz ručnog zgloba i veoma je brz ali lagan, poput pljuske. Udarac se izvodi samo jagodicama prstiju (malo više vanjskim dijelom), koji odmah odskoče nakon udarca. Dlan i prsti su blago povijeni, prsti malo rašireni ali opušteni, palac je malo uzdignut u zrak da ga ne bi ozlijedili (ni ovaj put ne sudjeluje). Rub bubnja dotiče mesnati dio prstiju, između drugog članka i korijena prstiju. Kao pomoćno sredstvo za izvođenje slapa dobro je zamisliti da je prstenjak dominantni prst. To će slapu dati taj reski i oštri zvuk.

Slogovi za slap su:

Pa (P) - slap desnom rukom

Ta (T) - slap lijevom rukom

djembe slap

 

Video - osnovni udarci

Autor video priloga: Kari Kääriäinen http://www.etno.net/

Ton, slap i bas (WMV / 0:16 / 1 MB)

Bas (WMV / 0:08 / 800 KB)

Ton (WMV / 0:16 / 2 MB)

Slap (WMV / 0:18 / 1,8 MB)

Usporedba ton-slap (WMV / 0:16 / 1,1 MB)

Usporena usporedba ton-slap (WMV / 0:22 / 1 MB)