Opraštanje je… 
Putovanje. 
Preobrazba. 
Prihvaćanje. 
Rijetko lako. 
Uvijek moguće. 

Opraštanje nije... 
Poraz. 
Čarolija. 
Zaborav. 

Posljednjih godina sve se više i više istražuje područje opraštanja. Dok je nekoć opraštanje bilo prepuštano religijama, danas privlači pozornost kao akademska disciplina koju proučavaju ne samo filozofija i teologija, nego i psihologija i medicina. Znanost tako uočava razorne mentalne i fizičke posljedice neopraštanja. Opraštanje je put prema slobodi kojim se vraćamo svojoj pravoj prirodi.

Kvalitetu naših života čini kvaliteta naših međusobnih odnosa. Začahuriti se u ljutnji i mržnji, živjeti u stalnom stanju stresa  to zaista može oštetiti i srce i dušu. Društvo u kojem se ne poziva na opraštanje postaje zatrovano, začahureno, neslobodno.

Svatko je od nas ranjavan na razne načine. Zbog svojih rana, mi često ranjavamo druge. Svaki put kad nekom pomognemo ili kad nekog povrijedimo, na određeni način utječemo i na vlastiti svijet. To se, naravno, događa stalno  budući da smo ljudska bića, nekoga ćemo sigurno povrijediti, ili će netko povrijediti nas... Štoviše, iznalazimo bezbrojne načine da bismo povrijedili jedni druge, kao i beskonačne razloge kojima to opravdavamo. To je u ljudskoj prirodi. No, iako ponekad zaboravljamo na to, u ljudskoj prirodi je i – OPRAŠTANJE.

Opraštanje umjesto osvete dugoročno je pravi i jedini put ka iscjeljenju od traume. To je PUTOVANJE koje poduzimamo kako bismo iscijelili svoje ranjene dijelove. Tako ponovno postajemo cjeloviti. Tako ponovno postajemo dobri, prema sebi i drugima. Opraštanje pomaže da svoje odnose iznova uspostavimo, ili ih otpustimo, ali na pravi način. Tako opraštanje, kao način odgovora na bilo kakvu povredu, pomaže i zdravlju cjelokupnog društva. 

Opraštanje.put je kreativno-terapijska radionica u kojoj o negativnim iskustvima progovaramo na kreativan način – pisanjem novih, drukčijih priča. Radionica je autorska, a kao inspiracija je poslužila “Knjiga opraštanja" Desmonda Tutua i Mpho Tutu. Sastoji se od uvodnog dijela i četiri koraka opraštanja, a odvijat će se od petka do nedjelje 11.-13. svibnja 2018. u StudiuChekhov (Gajeva 10, Zagreb) prema sljedećem rasporedu:

• petak, 11. svibnja, 16.00-20.00
 Uvodni dio: putovanje – Nije važno odakle ćeš krenuti

• subota, 12. svibnja, 12.30-15.30
 Korak prvi: kazivanje – Ispričaj mi priču
• subota, 12. svibnja, 17.00-20.00
 Korak drugi: priznavanje Nazovi to pravim imenom

• nedjelja, 13. svibnja, 10.00-13.00
 Korak treći: prihvaćanjeŠto je bilo, bilo je
• nedjelja, 13. svibnja, 14.30-17.30 
Korak četvrti: oslobađanjeObnovi, otpusti

Kroz putovanje i korake opraštanja vodit će vas:
Karmela Špoljarić i Ana Pojatina

Promotivna cijena radionice: 650 kn

Informacije i prijave do 4. svibnja 2018. na:
098 30 44 30 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

O voditeljicama:

Karmela Špoljarić je književnica i voditeljica radionica kreativnog pisanja („Kako početi“, „Bajkanje“ te „Volimo priče, jer...“ njene su originalne radionice). Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti.
Piše prozne i dramske tekstove. Objavila je zbirku priča „Pazi što ćeš poželjeti“(CeKaPe) te roman „Major Tom“(Hena com). Za svoju tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti" dobila je nagradu Ministarstva kulture „Marin Držić“ 2011. Za roman „Nije ovo Twin Peaks“ dobila je nagradu Društva hrvatskih književnika (DHK) „Slavić" 2014.

Ana Pojatina rođena je Zagrebu. Diplomirala je grafički dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te kao grafička dizajnerica radi na različitim projektima, posebno u području nakladništva (oblikovanje i grafičko uređivanje knjiga).
Izabrala je i uredila nekoliko prijevodnih naslova, među ostalima i “Knjigu opraštanja" Desmonda i Mpho Tutu. 
Knjiga „Theatrum Humanum“ autora Milana Pelca, koju je oblikovala, izabrana je među 20 najljepših hrvatskih knjiga na izložbi Book Art International, u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu 2013. Godine 2014. dobila je nagradu „Kiklop“ Pulskog sajma knjiga za oblikovanje knjige Irene Vrkljan „Koračam kroz sobu“, Naklada Ljevak, Zagreb 5/2014.
Već dugi niz godina prakticira iyengar yogu.

Facebook stranica

 

koncerti i festivali

 
 

bubnjanje i ples

 
 

stand up komedija

ostalo