Večer kratkih cirkuskih formi i filmova cirkuske tematike

OPUŠTENA POZORNICA & KINO CIRKUS
*večer kratkih cirkuskih formi i filmova cirkuske tematike*

Nedjelja 27.10.2019. u 19:00
DZIU Medika, Pierottijeva 11

Opuštena pozornica je novi program Cirkorame, namijenjen prezentaciji umjetničkih istraživanja u kontekstu kratkih cirkuskih formi određene tematike. Cilj je predstaviti cirkuske umjetnike koji rade na nekom od svojih istraživanja i umjetničkih kreacija, a koji se mogu uklopiti u zadanu temu. Za prvu temu odabrali smo »krug«. Ovo je prva u nizu »Opuštenih pozornica« na kojoj će se predstaviti nekoliko umjetnika iz Zagreba i okolice, svojim solo isječcima iz materijala na kojem rade.

Kino Cirkus nastaje 2014. godine kao projekt suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 iz Splita, s ciljem prikazivanja filmova cirkuske tematike uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju, ali i hraniti svoju inspiraciju ako se bave nekim oblikom umjetničkog izražavanja.

Do sada je u Splitu prikazano 40ak (dokumentarnih, igranih, animiranih, eksperimentalnih) filmova različite cirkuske tematike.

2018. ovom projektu se priključuje i Cirkorama.

Za ovu priliku odabrano je nekoliko kratkih dokumetarnih filmova iz serije »Circus Post«.
»Circus Post« je serija od 15 kratkih filmova o suvremenom cirkusu, produkcijski potpisana od strane Crying Out Loud – londonske kreativne produkcije koja za cilj ima otkrivanje i pronalaženje novih i nezaboravnih djela za publiku svih dobnih skupina i opredjeljenja. Režiju potpisuje Deborah May koja svojim radom kontekstualizira razvoj suvremenog cirkusa u proteklih 40 godina.
8 kratkih dokumentaraca koje ćemo prikazati kroz večer:

*What is Circus? (5:35)
*Circus in Medina (12:27)
*Picadilly Circus Circus (10:08)
*Place des Anges (9:01)
*Manifestly Phia (13:49)
*Petit Mal (9:50)
*Rouge (12:08)
*Signature Prop (12:13)

Program je namijenjen svim uzrastima.

Program organizira Cirkorama, a sufinanciran je sredstvima Zaklade kultura nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
Kino cirkus se realizira u partnerstvu sa ROOM 100 i u suradnji sa Crying Out Loud.

Ulaz je besplatan uz dobrodošlu dobrovoljnu donaciju!

Pratite nas na: https://www.facebook.com/events/1329294117232062/

 

♦