FESTIVAL NEOBIcNIH OBITELJI

POZIVA SUVREMENE CIRKUSKE UMJETNIKE IZ REGIJE DA SE PRIJAVE NA DVA OTVORENA NATJEcAJA

Rok za prijavu: 6. ožujka 2020. u 16:00
Website: https://www.facebook.com/events/222704355521520/;
https://www.facebook.com/PeculiarFamiliesFestival

Novopokrenuti festival suvremenog cirkusa „Festival neobičnih obitelji“ poziva suvremene cirkuske umjetnike iz regije da se prijave na dva otvorena natječaja za sudjelovanje u prvoj ediciji festivala koja će se održati od 16. do 19. travnja 2020. godine. 

Do 6. ožujka 2020. u 16:00 otvoreni su natječaji za prijavu predstava suvremenog cirkusa koja će biti izvedena na festivalu i prijavu predstava / performancea / projekata u nastajanju koji će biti predstavljeni kroz formu pitch-sessiona.

Organizator festivala, međunarodno nagrađivani i priznati suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100, nakon 10 godina rada na produkciji i distribuciji predstava i performansa i 5 godina programiranja HALE 100, rezidencijskog prostora za suvremeni cirkus, koji je do sada ugostio 45 međunarodnih cirkuskih umjetnika na više od 30 različitih programa, pokrenuo je festival s ciljem okupljanja umjetnika i publike željne visoko kvalitetnih, inovativnih, kritičnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa. Prostor Doma mladih u Splitu poslužit će kao mjesto stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i one nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značajem, žanrovima i trendovima.

Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima.

Na prvom izdanju Festivala nastupa 7 kolektiva iz 6 zemalja – Francuske, Švedske, Španjolske, Izraela, Grčke i Hrvatske. Program Festivala biti će objavljen 16. ožujka 2020.
Prijave umjetnika/kolektiva s prebivalištem u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji su prihvatljive.


O rezultatima natječaja prijavitelji će biti obavješteni emailom najkasnije do 13. ožujka 2020.


1) Natječaj za predstave suvremenog cirkusa

Festival poziva na prijavu predstave suvremenog cirkusa koje su već dovršene, svoju premijeru će imati do travnja 2020. godine ili na samom Festivalu.
Minimalno trajanje predstave je 30 minuta.
Prijave se zaprimaju do gore navedenog datuma, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a moraju sadržavati:

- dossier predstave (koncept predstave, umjetnički tim, životopis umjetnika/kolektiva, popis dosadašnjih izvedbi (ako je primjenjivo))
- tehnička karta (prihvatljive su predstave za unutrašnje i vanjske prostore)
- do 5 fotografija visoke kvalitete
- video snimku predstave (ako je primjenjivo) ili kraći isječak iz predstave (ako se radi o predstavi koja još nije premijerno izvedena)
- troškovnik predstave (umjetnički honorari, putni troškovi, ostali troškovi).

Festival će odabrati jednu predstavu koja će biti izvedena u subotu, 18. travnja 2020. godine u odgovarajućem prostoru u/ispred Doma mladih u Splitu.
Festival će podmiriti umjetničke honorare, putne troškove, troškove smještaja i prehrane i osigurati potrebnu opremu i tehničku ekipu za izvedbu predstave.

2) Natječaj za predstave, performance i projekte u nastajanju

U suradnji s Deskom Kreativne Europe (pri Službi za Kreativnu Europu Ministarstva kulture Republike Hrvatske) Festival organizira pitch-session za predstavljanje predstava, performancea i projekata koji su u fazi nastajanja.

Pitch-session prilika je za sve umjetnike/kolektiva da kroz 10minutne usmene prezentacije predstave svoje buduće produkcije i projekte te zatraže potporu koja im je potrebna – u obliku (ko)produkcije, rezidencije, distribucije, partnerstva, financijske potpore, podizanja vidljivosti i slično.

Na pitch-sessionu sudjelovat će cirkuski producenti / distributeri / programatori iz Francuske, Španjolske, Srbije i Hrvatske što je dobra prilika za razvoj međunarodnih karijera, a po završetku pitch-sessiona predstavnici Deska predstavit će mogućnosti koje nudi različiti natječaji/pozivi Kreativne Europe (kao što su i-Portunus, projekti suradnje, projekti platformi i mreža itd.).

Prijave se zaprimaju do gore navedenog datuma putem obrasca koji je dostupan na linku: https://forms.gle/j3htZom9UGYmJNRt6
Festival će odabrati do 10 projekata koji će se predstaviti na pitch-sessionu. 

KONTAKT:
Antonia Kuzmanić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 99 668 1189
https://www.facebook.com/PeculiarFamiliesFestival