BROJNI CIRKUSKI UMJETNICI U NAREDNA DVA MJESECA STVARAT ĆE U CIRKOBALKANINOM CIRKUSKOM ŠATORU

Cirkorama predstavlja niz regionalnih cirkuskih umjetnika i kolektiva koji će u naredna dva mjeseca, točnije od 20. travnja do 13. lipnja, u Pogonu Jedinstvo i u cirkuskom šatoru CirkoBalkane, održati niz umjetničkih rezidencija.

 

Od 20. do 30.travnja Natalija Pintarić stvarat će svoj prvi samostalni projekt »Rakrasit Mir (Oboji Svijet)«; Petra Najman nastavlja rad na predstavi »Moja Smrt i ja« uz pomoć američke umjetnice Marine Cherry od 24. travnja do 2. svobnja, a nastavlja se i rad na predstavi »Horror House Project: Ovo je Cirkus« kroz doradu pojedinih sekvenci predstave, kao i priprema ulične cirkuske predstave: »O ne! Cabaret!«

Cirkuska rezidencijalna mreža u šator CirkoBalkane dovodi na rezidenciju mladi pulski kolektiv Cirkus NIT s projektom »Isk(r)asapit« od 10. do 16. svibnja, kao i koprodukciju CirkoBalkana kolektiva i francuske trupe Un Loup pour l’Homme radnog naziva »Svjetlost iz kofera« u lipnju, dok će u sklopu SubScene svoju rezidenciju održati beogradska Cirkusfera radeći na projektu »Nula«, čijom će se prezentacijom rada u nastajanju, 28. svibnja otvoriti 9. CirkoBalkana festival-

Isto tako, u sklopu circusnext platforme na rezidenciji će boraviti  OLGA_ cirqAnalogique s projektom: »LP (Long Play)« i to od 24. svibnja do 3. lipnja 2021.

Rezidencijalni programi pružaju umjetnicima vrijeme i prostor, izvan njihovog uobičajenog okruženja, da fokusirano promišljaju, istražuju i razvijaju svoje ideje, koje kroz formu prezentacije rada u nastajanju mogu predstaviti publici. Na taj način, rezidencijalni programi podupiru produkciju djela i sam rad umjetnika/ca, osobito onih mladih i neafirmiranih.

Rad i umjetničke procese svih spomenutih umjetnika/ca publika će moći upoznati kroz javne prezentacije i razgovore na kraju svake rezidencije. Pratite nas za detaljnije informacije!

PROGRAM:
20.4.-30.4.  Natalija Pintarić: »Raskrasit Mir (Oboji Svijet)«
24.4.-2.5.    Petra Najman: »Moja Smrt i Ja«
1.5.-9.5.      Cirkorama: »Horror House Project: Ovo je Cirkus!« i »O ne! Cabaret!«
10.5. -16.5. Cirkus NIT: »Isk(r)asapit«
20.5.-28.5.  Cirkusfera: »Nula«
25.5.-3.6.    OLGA_ cirqAnalogique: »LP (Long Play)«
7.6.-13.6.    CirkoBalkana/Un Loup pour l’homme: »Svjetlost iz kofera«

30.4.2021. u 19:00 Natalija Pintarić će kroz prezentaciju rada u nastajanju pod nazivom »Raskrasit Mir (Oboji svijet)« u cirkuskom šatoru CirkoBalkane, predstaviti izvedbeni materijal koji je istraživala tijekom rezidencije u periodu od 20.4. do 30.4. i time otvoriti seriju javnih prezentacija koje će uslijediti do 13.6. Umjetnica istražuje lanac kao zračni rekvizit koji radi izgleda i strukture ostavlja surov dojam. Taj rekvizit lagano kroz proces rada prestaje biti surov, dalek i javan i mijenja se u nešto nježno, blisko i privatno. U konceptu postoje tri dijela istraživanja, prvi koji je usko vezan uz rad na tehnici na rekvizitu, drugi koji se bavi istraživanjem ritmičnosti i muzikalnosti zvukova raznih mašina i meditativnih instrumenata, treći koji je vezan uz istraživanje kemijskih procesa mijenjanja boja mijenjajući im lužnatost i kiselost, koje u kombinaciji s vodom, ogledalima i reflektorima stvaraju jedinstvene svjetlosne ambijente.

Autorica i izvedba: Natalija Pintarić
Scenografija : Stella Beloš
Glazba: Filip Sertić, Natalija Pintarić, Jelena Ramljak
Umjetničke suradnice : Jadranka Žinić Mijatović, Petra Bokić
Suradnica za svjetlosne efekte: Iva Peručić

Ulaz na prezentaciju je besplatan ali je potrebno najaviti dolazak zbog aktualnih epidemioloških mjera i ograničenog broja mjesta. Rezervirajte svoje mjesto na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. a u prijavi navedite  ime i prezime, e mail i broj telefona za sebe i za osobe za koje rezervirate mjesto.

Rezidencijalni program u CirkoBalkana cirkuskom šatoru i Pogonu Jedinstvo dio je programa Cirkorame: Cirkorama produkcija i distribucija, Cirkuska rezidencijalna mreža, circusnext i Subscena, koje istvaruje samostalno i/ili u suradnji s partnerima iz Hrvatske i regije i kao takav sufinanciran je sredstvima Ministarstva Kulture i medija Republike Hrvatske, Kreativnog Deska, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova i Kreativne Europe programa Europske unije.

šator 1

šator 2

šator 3