"Ludi za Makedonijom" - premijera filma i koncert

Uživajte u neodoljivim i zaraznim ritmovima i melodijama s juga u izvedbi jednog od najboljih etno-sastava s ovih prostora - 18.10.2017. u 20 sati u Lisinskom etno-atrakcija Ezerki & 7/8 vraća se zagrebačkoj publici s velikim novostima!

Prva i najveća svakako je premijera dokumentarnog filma "Ludi za Makedonijom", čiji su scenaristi i redatelji Antonija Kren i Bruno Urlić. Film je nastao u koprodukciji Hrvatsko-makedonskog društva i produkcije BIS MELIOR, a govori o nastajanju Ezerki & 7/8 i njihovu djelovanju u posljednjih dvadeset godina.

Kroz prizmu kreatora i njihovih suradnika ispričana je topla ljudska priča prožeta ljubavlju, prekrasnom glazbom i predivnim makedonskim krajolicima. U filmu se pojavljuju brojni poznati sugovornici iz javnog života, a raritet je i amaterska snimka neprežaljene zvijezde makedonske glazbe Toše Proeskog.

U drugom dijelu programa Ezerki & 7/8 održat će koncert kojim će predstaviti svoje prvo "The best off" izdanje, nazvano kao i film - "Ludi za Makedonijom".

------------------------------------------------------------------------------------------

* * * Ulaznice (na blagajni Lisinskog): 70 i 90 kn
* * * Popust od 20% ostvaruju studenti, umirovljenici i skupine od deset i više ljudi.

------------------------------------------------------------------------------------------


Facebook event

 

Etno skupina Ezerki & 7/8 (sedum osmini) je jedna vrlo atipična formacija izmiješanih generacija i ljudskih profila, začinjena s nekoliko poznatih hrvatskih rockera i jazzera. Njihovi koncerti obiluju ritmom (pogotovo nepravilnim), predivnim melodijama te zaraznom pozitivnom energijom.

Ezerki & 7/8 djeluju već 15 godina, a riječ je o ljudima koji su hrvatski državljani, stalno nastanjeni u Zagrebu. Neki su od njih rođeni Makedonci/Makedonke koji/e već dugo žive tu, a neke s Makedonijom ne vezuje „ništa više“ od onih malih stvari, koje u stvari i čine život.

Zbor Ezerki čini grupa od 15-tak žena koje pjevaju troglasno, a orkestar 7/8 čine 6 stalnih i 4-5 pridruženih članova/ica i sastoji se od nekoliko autentičnih makedonskih instrumenata kao što su tapan i kaval, a ostatak čine violina, brač, harmonika, udaraljke, bas, gitara, saksofon, truba i tuba.

Od pera kritike, ova dva sastava prepoznati su kao najvažniji trag makedonske glazbe izvan Makedonije, a interesantne su i usporedbe nekih novinara s legendarnim Cooder-ovim „Buena Vista Social Club-om“. Sve to daje im za pravo da predstavljaju makedonsku kulturu i daleko izvan naših granica, 

Skupina se može pohvaliti sa četiri studijska albuma:
Livingroom - Pesni od golemata odaja (2003), Baknež (2006), Mustra (2010) i Amfiteatar (2014), live CD/DVD-om Spektakl (2008) i the best off albumom Ludi za Makedonijom (2017). Svi nosači zvuka (i slike) ostvareni su u suradnji s izdavačkom kućom Dallas records.

Na albumima i koncertima surađivali su s velikanima kao što su: Toše Proeski, Bodan Arsovski, Kaliopi, Radojka Šverko, Matija Dedić, Rade Šerbedžija, Zoran Predin, te mnogima drugima.

Albumi ove skupine su u sferi etno-glazbe među najprodavanijim u Hrvatskoj, rame uz rame Tamari Obrovac i grupi Kries. Uz to su se našli i na tri kompilacije: Gypsyland (Petrol/EMI)-USA, Gypsy music of the Balkans (Arc Music)-UK i DOPar zvuk (Menart)-Hrvatska.