Odvalimo se poezijom u Pločniku: Goranovke

Gdje su danas u Hrvatskoj pjesnikinje? Kako žive, u kakvim uvjetima stvaraju, s kakvim se uvjetima suočavaju? Kad, kako, i koliko pišu i objavljuju? Koliko se njihov položaj razlikuje od onoga kolega pjesnika, te od onoga kolegica prozaistkinja i publicistkinja?

Ako je poezija danas općenito marginalizirana u medijima i javnome prostoru, kao što se to često govori, što je tek s poezijom koju pišu žene? Jesu li za pjesnikinje neka prošla vremena bila bolja, a kakve mogućnosti i potencijale nose ona buduća?

O svim ovim pitanjima uoči Međunarodnog dana žena kao i najveće hrvatske pjesničke manifestacije Goranovo proljeće, govorit će se u zagrebačkom klubu Pločnik, u Međimurskoj 21, u utorak 6. ožujka u 18.30 sati, na pjesničkoj tribini "Odvalimo se poezijom u Pločniku", s temom "Goranovke".

Razgovarat ćemo s četirima renomiranim pjesnikinjama, sa Sonjom Manojlović, Dortom Jagić, Anom Brnardić i Monikom Herceg, autoricama koje pripadaju različitim generacijama i koje baštine vrlo različite poetike i senzibilitete, a veže ih činjenica da su sve četiri dobitnice najprestižnijih priznanja za poeziju u Hrvatskoj danas: nagrade Goranov vijenac (Manojlović, Jagić), odnosno Goran za mlade pjesnike (Jagić, Brnardić, Herceg).

Pretpraznična atmosfera poslužit će nam kao povod da s našim gošćama među ostalim porazgovaramo i o smislu i značenju praznika i manifestacija – kako onih književnih, tako i onih društvenih – kao i književnih nagrada i hijerarhija koje ove proizvode i održavaju. Dakako, da sve ne bi ostalo na razgovoru, ovo će druženje naše Goranovke nadopuniti i čitanjem svojih pjesama.

Događaj podupiru i organiziraju: platforma Odvalimo SE Poezijom, Centar za Kreativno Pisanje Cekape i klub Pločnik. Susret s pjesnikinjama-Goranovkama osmislili su Sanja Baković i Dinko Kreho, koji će i moderirati ovaj događaj.

Napominjemo također da je bilo nemoguće pozvati sve dobitnice nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike jer neke žive izvan Zagreba, neke nisu u mogućnosti doći, neke "čuvamo" za predstojeće tribine, no sve ćemo ih s poštovanjem spomenuti.

Pločnik, utorak 6. ožujka 2018. u 18 sati
Ulaz je slobodan.

Facebook događaj