Kako koristiti biljna ulja za njegu lica i tijela

Korištenje biljnih ulja umjesto emulzija odnosno krema je odlično rješenje za sve one koji žele potpuno prirodnu njegu, bez ikakvih dodataka poput emulgatora ili konzervansa, a naročito se preporuča onima koji imaju osjetljivu i reaktivnu kožu.

Njega lica i tijela biljnim uljima može potpuno zamijeniti kreme, ali važno ih je ispravno koristiti kako biste dobili optimalno djelovanje.

Dvije najčešće pogreške s kojima se susrećem u mojim razgovorima i konzultacijama s klijenticama su, kao prvo, krivi odabir biljnih ulja, a drugo je korištenje prevelike količine ulja.
Ulja se biraju prema tipu kože, ali i prema individualnim željama i stanju kože. Odabrati idealnu kombinaciju biljnih ulja za nekoga je poput kreiranja osobnog parfema: doživljaj često može biti subjektivan i u nekim slučajevima je potrebno dosta eksperimentiranja i isprobavanja dok se pronađe prava kombinacija.

Kratki pregled biljnih ulja prema tipu kože pronađite na kraju teksta.
Korištenje biljnih ulja za njegu lica i tijela se bazira na principu da koži treba i ulje i voda. Emulzijski sustavi se u grubo sastoje od ta dva sastojka: ulje i voda koje spaja emulgator. Kako biste koži pružili sve što joj treba, potrebno je kombinirati biljna ulja s vodom, odnosno hidrolatima koji zamjenjuju vodu, a djelovanje im je izrazito ljekovito.

Više o hidrolatima, njihovom djelovanju i načinu korištenja u nekom budućem podcastu ili radionici ili predavanju.

Za njegu lica ulja se mogu koristiti na nekoliko načina. Prvi način je da na čisto lice raspršite hidrolat i na lice vlažno od hidrolata, prije nego se on posuši, se utrljava biljno ulje. Može se napraviti i obratno: prvo nanesete ulje, zatim raspršite hidrolat po licu i tada utrljavate odnosno masirate lice. Sami isprobajte koji način vam bolje odgovara.

Koju količinu ulja koristiti za njegu lica? Ovisno o tipu i stanju kože, željenom učinku i vrsti biljnih ulja koje koristite, 1-5 kapi biljnog ulja. Jedna kap odgovara količini masne faze koja se nalazi u nekoj laganoj, hidratantnoj kremi za masnu ili mješovitu kožu (u količini dovoljnoj za jedno nanošenje na lice), dok 5 kapi je ekvivalent masne faze u hranjivoj kremi za vrlo suhu kožu.
Tako ćete nanositi 1-2 kapi za dnevnu njegu kod masne ili mješovite kože, a broj kapi možete povećati za noćnu njegu ili kod suhe kože.

Nakon što se ulje utrlja, za otprilike 5-10 minuta koža ne bi smjela biti masna ili sjajna, nego samo glatka i nahranjena. Ako ste još uvijek masni, znači da ste pretjerali s količinom ulja ili ste možda odabrali ulja koja nisu primjerena za vaš tip kože. Neko spasi rješenje u tom slučaju je da ponovno raspršite hidrolat po licu, utrljate prstima ili eventualno lagano potapkate vaticom ili blazinicom.

Sličan je princip i kod njege tijela uljima. Nakon tuširanja utrljajte biljno ulje na još mokru kožu i nakon toga se pobrišite ručnikom (najbolje tapkanjem, a ne trljanjem). Prema želji, možete dodati još jedan korak, a to je da nakon nanošenja ulja na tijelo još jednom se isperete vodom, istovremeno trljajući kožu.
Količina ulja za njegu tijela isto ne smije biti prevelika: otprilike između 2,5 i 10 ml za jedno nanošenje na cijelo tijelo. Ako koristite previše ulja, jednostavno ćete biti premasni nakon tuširanja, nelagodno ćete se osjećati dok oblačite robu, a nakon nekog vremena ručnici i eventualno posteljina (ako se tuširate prije spavanja) će dobiti miris užeglog ulja. Samo djelovanje ulja se neće povećati ako koristite više ulja, a to vrijedi i za terapeutske uljne mješavine (na primjer uljna mješavina protiv celulita, ali i uljna mješavina protiv bolova i slično).

Ponekad znam čuti da ljudi odustanu od korištenja biljnih ulja na ovakav način jer im se ne sviđa masni osjećaj na koži, a to je jednostavno šteta jer biljna ulja pružaju tolike dobrobiti za zdravlje kože, samo ih treba znati ispravno koristiti.

Koja biljna ulja za koji tip kože?
I sada, koja biljna ulja koristiti za koje tipove kože?

Uvijek trebate uzeti u obzir da svaka koža, kao i svako ljudske biće, je individualni organizam i možda će vam trebati vremena i malo isprobavanja dok ne pronađete idealnu kombinaciju za sebe. Svaku podjela biljnih ulja shvatite više kao smjernice, a ne kao pravila.
Detaljnije upute kako napraviti uljnu mješavinu za njegu lica, uz prigodne formulacije, ću obraditi na nekoj budućoj radionici.

Za suhu kožu su odlična ulja badem, baobab, konoplja, makadamija, pamuk, pšenične klice i trešnja, a ako želite imati i antiage efekt onda isprobajte argan, avokado, inca inchi (ili sacha inchi) i plod divlje ruže.
Dodatna ulja koja odlično njeguju kožu s borama ili djeluju kao prevencija nastajanja bora su açai, brusnica, buriti, indijska smokva, malina, vučji trn i ulje sjemenki rajčice.
Osjetljivu kožu će umiriti noćurak, boražina, nar, zob, sjetveni podlanak i crni ribiz.
Kod njege dehidrirane kože dobro je uključiti biljna ulja jojobe, krastavca i hibiskusa.
U mješavinama za problematičnu kožu biljna ulja lovora, neema, kalofila i crnog kima pomoći će kod saniranja akni i prištića.

Ako imate mješovitu i masnu kožu i potrebna su vam ulja koja reguliraju lučenje sebuma i brzo se upijaju bez da ostavljaju mastan trag, onda možete isprobati ulja krastavca, kukuija, lješnjaka, papaje, sjemenki grožđa ili jangua.

Uvijek imajte na umu da su najljekovitija ulja ona koja su hladno prešana i nerafinirana. Ukoliko već niste, poslušajte moj podcast „Rafinirana i nerafinirana biljna ulja“ ili pročitajte pripadajući članak bloga, gdje objašnjavam zašto je to tako.

Isto tako treba znati da nisu sva biljna ulja prigodna za samostalno korištenje i trebaju se miješati s nekim drugim uljima. Primjer toga su ulja vučjeg trna, buritija, lovora… i još neka druga ulja.

Redovito korištenje biljnih ulja za njegu kože donosi mnoge dobrobiti: koža je elastičnija, sjajnija, mekša i općenito zdravija. Bitno je samo se sjetiti kako ispravno ih koristiti i odabrati dobru mješavinu koja će odgovarati vašoj koži.

Poslušajte podcast Kako koristiti biljna ulja : https://www.podbean.com/media/share/pb-z7vvt-97794d

Vlatka Mileusnić


RADIONICA IZRADE SERUMA ZA LICE I KOSU
Na radionici upoznat ćete se s dvadesetak sastojaka za izradu seruma, od biljnih ulja do posebnih
kozmetičkih dodataka.