Lakota božanstva

♦ An úŋğite - Duh s dva lica naziva se majkom Četiri vjetra, njam vihora, i kćer P ȟež úta (Medicine Men) Ka i Wa. Poznata je i kao Wakanka, starija žena.
♦ A9po - Duh zore, entitet sa dva lica.
♦ Čapa - Dabrov duh rada i poreza.

♦ Četa ŋ - Sokolski duh istoka.
♦ Ha ŋ - Drevni duh tame; protjeran da bude pod Makom.
♦ Ha ŋw í - Mjesečev duh koji prati Wi. Poznata i kao Ha ŋh épi Wi (noćni Wi) da je razlikuje od Wi. Ona je također duh majke haube, postojanosti, srodstva i ženstvenih stvari.
♦ Hununpa - Dvostruki medvjeđi duh mudrosti. Nakon što je Iktomi postao prevarant i on je izgubio svoju poziciju kao Duh mudrosti, postao je niži Duh mudrosti.
♦ Iktémi - Duh spiderskog trickstera i sin Inyana.
♦ Íŋya ŋ - Glavni duh stvaraoca. Njegova boja je žuta.
♦ Ite - Supruga vjetra Duha Tate.
♦ Iya - Destruktivno olujno čudovište sjevera i brata Iktomija. Poznat i kao Ibom, ciklona.
♦ Kssa - Duh znanja i mudrosti. Izmislio je jezik, priče, imena, igre, i prvu ložu, u kojoj je požar iz Wija postavljen u centru. Jedna priča o Iktomi spominje da je Iktomi bio Kssa, ali je skinuta titula za svoje probleme. Oglala Lakota smatra da je Iktomi bila druga manifestacija, ili degeneracija Ksa, koji se izlegao iz kozmičkog jajeta koje je položio Wak íŋya ŋ. On je neprijatelj Unka.
♦ Maka-aka ŋl, ili Maka - Duh zemlje koji je stvorio Íŋya ŋ kao njegov ljubavnik. Boja joj je zelena.
♦ Skan - Pokret svemira. Njegova boja je plava.
♦ T ȟat ȟáŋka (Velika zvijer) - Muški bizonski duh puno. Neprijatelj Mice.
♦ Tate - Duh vjetra.
♦ Untunktahe - Vodeni duh.
♦ Wak ȟáŋ T ȟáŋka - Veliki duh / Veliki Duhovi.
♦ Wak íŋya ŋ - Duhovi gromova. Wakéya ŋ vjeruje se da je ptica.
♦ Wanim - Četiri starija sina Tatea koji nadgledaju kardinalne pravce, četiri vjetra, zdravlje, vrijeme i plodnost. Mogu se kombinirati u jednu osobu.
♦ Waukheon - Thunderbird.
♦ W óhpe - Duh mira i supruga južnog vjetra Okaga.
♦ Wi - Solarni duh bizona. Poznat i kao A ŋp étu Wi (Dnevni Wi) da ga razlikuje od Ha ŋwéa, koji je poznat i kao Wi. On je i duh hrabrosti, postojanosti, izdržljivosti, čvrstoće, iskrenosti, pouzdanosti i natjecanja. Njegova boja je crvena.
♦ Wiyohipeyata - Vjetar duh zapada koji nadgleda završetke i noćne događaje.
♦ Wiyohiyanpa - Bog vjetra istoka koji nadgleda početke i dnevne događaje.
♦ Mljac - Duh vihora, dijete Anogita. On je duh ljubavi. Duhovi vjetra
♦ Predmet - Supruga vjetra Duha Tate.
♦ Okaga - Duh plodnosti južnih vjetrova.
♦ Tate - Duh vjetra.
♦ Taku Skanskan - Kapriciozni kaotični duh koji je gospodar četiri vjetra i četveronožnih duhova, Gavran, Lešinar, Vuk, Lisica.
♦ Wani - Četiri stara sina Tatea koji nadgledaju kardinalne pravce, četiri vjetra, zdravlje, vrijeme i plodnost. Mogu se kombinirati u jednu osobu.
♦ Wiyohipeyata - Duh vjetra zapada koji nadgleda završetke i noćne događaje.
♦ Wiyohiyanpa - Duh vjetra istoka koji nadgleda početke i dnevne događaje.
♦ Yanpa - Istočni vjetar.
♦ Yata - Sjeverni vjetar.
♦ Njam - Duh vrtloga, dijete Anog Itea. On je duh ljubavi.

Osobni pojmovi
♦ Čapa - dabrov duh rada.
♦ Četan - Sokolski duh istoka.
♦ Etu - Osobnost vremena.
♦ Hehaka - Muški losov duh seksualnosti.
♦ Hnaska - Žablji duh svete medicine.
♦ Hogan - pročišćavajući riblji duh vode.
♦ Hunomp - Dvostruki medvjed Duh mudrosti. Postao je niži Duh mudrosti nakon što je Iktomi predao svoj položaj kao Duh mudrosti da bude prevarant.
♦ Iktomi - Paukov duh obmane i laži. Inyanov sin.
♦ Keya - Duh kornjače zdravlja, sigurnosti i rituala ozdravljenja.
♦ Mato - nestašni iscjelitelj medvjeđeg duha strastvenih emocija.
♦ Mica - Trickster Coyote Spirit.
♦ Sungmanito - Vučji duh lova i rata.
♦ Sunka - Pseći duh druženja i vjernosti.
♦ Ta Tanka (Velika zvijer) - Muški Buffalo duh izobilja. Neprijatelj Mice.
♦ Tatankan Gnaskiyan (Ludi Buffalo) - Zločesti duh koji se bavi ljubavnim aferama, uzrokuje svađe, ubojstva i samoubojstva.
♦ Unk (Contention) - Makina pratilja koja izaziva svađe i protjerana je u dubine vode za svoje postupke. Ona je majka Iye i Gnaskija, ipak je ona progenitor svih zlih stvari. Ona je neprijatelj Kse.
♦ Wambli - Orlov duh vijeća, lovačke vještine i bitke.
♦ Woohpe - Duh amiteta, ljepote, suosjećanja i sreće. Ona se kreće među opozicije da stvori sklad.
♦ Yuwipi - Ceremonija ozdravljenja.
♦ Zuzeca - Snake Spirit skrivenih stvari, skrivenih znanja, i izvršenih laži.

Ostala bića
♦ Canotila - šumska bića.
♦ Gnaski - Zli duh koji uspijeva nadmudriti i savršeno oponašati Ksa do te mjere da su on i Ksa bili jedno od drugoga, zaradili mu ime ′′ Ksapela ", ili ′′ mala mudrost ". On je dijete Iye i Unka ...
♦ Hihankara (Sova-Stvoritelj) - Stari duh koji stoji na ulazu u Mliječni put, priznajući nagi koji joj pokazuje odgovarajuće tetovaže. Tko joj padne test oslobodit će se postojanja, gdje će im pamćenje i duh blijediti bez časti.
♦ Iktinike - Sin Sunčevog duha Wi, koji je protjeran na Zemlju zbog laži.
♦ Nagi - Duh koji nikada nije imao smrtni vez za ovaj svijet, povezan je sa svim onim što je Stvoritelj poklonio u životu (Kao elementi, životinje i ljudi) Neki Nagi ′′ hrani ′′ se emocijama čovječanstva i time ima značajan utjecaj ili  Benevolentnih ili Zlobnih priroda temeljen na emocijama koje ih najlakše održavaju (Duhovi koji su ′′ Zli ′′ obično privlače ljude ljutnjom, gnjevom, osvetom, tugom ili tugom u srcu i onima koji su ′′ Dobri ′′ privlačni Radošću, Srecom, Ljubavi i Skladom.) Budući da ih nije blagoslovio Stvoritelj tjelesnim plovilom, teško im je pokazati se. To dovodi do toga da neki duhovi uzimaju na izgled antropomorfne životinje, elementalne osobe, nepotpune ljudske ili monstruozne ljudske osobe.
♦ Pte Oyate - Buffalo ljudi. Skan ih je stvorio da provode volju Wakan Takana.
♦ Unk Čekula - Reptilijsko čudovište koje je nastalo pustoš na Ravnicama i Black Hills je ratnik ubio medicinskim strelicama.
♦ Unktehi - Rasa duhova koja podsjeća na ogromne ruminante dugih repova. Mužjak unktehis živi unutar vode, a žene unktehisti žive na kopnu. Često se smatraju opasnim ili zlonamjernim, jer kontaminiraju izvore vode i uzrokuju poplave. Međutim, oni mogu predavati pravilnom metodom ceremonijalnog oslikavanja tijela.
♦ Waziya (Blower From Snow Pines) - Div koji je čuvao ulaz u mjesto Aurore Borealis. Hladnim, ledenim dahom bori se protiv južnih vjetrova. Također donosi glad i bolesti.
♦ Wakanpi - Duhovi ili božanstva.
♦ Wamaka Nagi - Duše životinja, posebno domaćih vrsta poput pasa ili konja. Prate svoje vlasnike dok idu na Mliječni put u zagrobni život.
♦ Wanagi - Duhovi pokojnih ljudi. Oni se uzdižu na Mliječni put da im sudi Hihankara, koji baca one bez odgovarajućih tetovaža da se uklone iz egzistencije. Žive duše poznate su kao Woniya.
♦ Wani - Četiri stara sina Tatea koji nadgledaju kardinalne pravce, četiri vjetra, zdravlje, vrijeme i plodnost. Mogu se kombinirati u jednu osobu.
♦ Wi Can - zvijezde ljudi.
♦ Wo Nagi - duhovna esencija hrane. Lakota mora odati poštovanje i zahvalnost svojim odredbama, kako bi osigurali da Wakanpi neće biti uznemireni.
Zapaženi ljudi
♦ Pala zvijezda - mladi ratnik čiji je otac bio zvijezda, a majka čovjek. Povukao se i vratio obezbjeđenu ruku sebičnog načelnika (kojeg je zastupala donja polovina sazviježđa Orion), a nagrađen je udajom za šefovu kćer.
♦ Heyoka - Kontrarian koji ima vizije Waukheona.
♦ Ka - Prva žena, koja je protjerana na zemlju kao vještica sa svojim mužem Wa jer je pomogla svojoj kćerki Anog Ite suplant Hanwi.
♦ Tokahe - Prvi čovjek koji je izašao iz podzemlja.
♦ Wa - Prvi čovjek, protjeran na zemlju kao čarobnjak Wazi sa svojom suprugom Ka jer je pomogao njihovoj kćeri Anog Ite da usadi Hanwi. Kao i njegova žena, pomaže kome god odabere.
♦ Bijela Buffalo Tela žena - proročica koja je učila Lakotu da vježba sedam svetih obreda.


alternativni-oglasni-centar-2


Želite možda oglasiti svoju radionicu, tečaj, predavanje, proizvod ?
Za samo 140 kn po objavi možemo kvalitetno promovirati vašu vijest.
Pošaljite nam upit na mail 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o našim mogućnostima možete vidjeti ovdje.

 ♦