Kako odnos među roditeljima utječe na dijete?

Često se govori o važnosti kvalitetnog odnosa roditelja i djeteta, no pritom ne smijemo zaboraviti da je odnos među roditeljima također važan za zdravo odrastanje. Već smo pisali da djetetu roditelji služe kao modeli ponašanja. Odnos među roditeljima često postaje model prema kojem djeca kasnije oblikuju vlastite partnerske odnose. Ako je odnos među roditeljima bio loš, dijete će ponekad prenijeti te negativne elemente u vlastite partnerske odnose.

Iako su roditelji usmjereni na potrebe djeteta, važno je da ne zapostave vlastite potrebe, a u to ulazi i održavanje zdravog partnerskog odnosa. Čak i ako su premala da to razumiju, djeca često osjete kad je odnos među roditeljima narušen. Kao u svaki drugi odnos, i u parterski je odnos potrebno ulagati trud kako bi opstao, a to ne završava dolaskom djeteta u obitelj.

Način komunikacije među roditeljima te način rješavanja problema i konflikata dijete će usvojiti i primjenjivati u vlastitim odnosima. Zato je važno da među partnerima postoji otvorena komunikacija i da se problemi rješavaju na miran način. Ako roditelji reagiraju agresivno ili pak probleme guraju pod tepih, dijete može usvojiti te loše navike.

Ponekad roditelji skrivaju sve probleme i svađe od djece jer ih žele zaštititi. Naravno da roditelji neće raspravljati o svim svojim problemima pred djecom, ali djeci neće škoditi ako vide da među roditeljima postoje izvjesna neslaganja i problemi. Tako će shvatiti da su nesuglasice i problemi također dio života, a roditelji mu primjerom mogu pokazati kako razriješiti konflikt na miran način.

Ponekad se odnos među roditeljima toliko pogorša da dođe do razvoda braka. To je velika životna promjena za roditelje i za dijete, no ako se situaciji pristupi na pravi način, negativne posljedice za dijete mogu biti svedene na minimum. Neki se roditelji odlučuju na ostanak u lošem braku zbog djece, no ako djeca godinama gledaju roditelje koji se ne vole, u svađi su ili su jednostavno nezadovoljni, to im neće donijeti ništa dobroga. Dapače, dobit će iskrivljenu sliku o ljubavi, braku i obitelji. Ponekad je razvod braka najpovoljnije moguće rješenje. Iako više nisu u braku, bivšim partnerima i dalje ostaje zajednička jedna uloga – oni su roditelji. Važno je da nakon razvoda roditelji podjednako brinu o djetetu, ako je to moguće. Djetetu je potrebno objasniti da ga oba roditelja vole, iako više nisu zajedno i da ono nije krivo za razvod braka. Tada će djetetova prilagodba na novonastalu situaciju biti mnogo lakša, a njegov doživljaj partnerskih odnosa i dalje će biti kvalitetniji od onog kojeg bi oblikovalo odrastajući uz roditelje u lošem braku.

Autorica: Iva Murat, prvostupnica pedagogije
https://super5q.com/♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam