Shiatsu - istinski svjestan dodir

Istinski svjestan dodir može se usporediti sa zagrljajem majke koja uzima u naručje uplakano i prestrašeno dijete koje se ozlijedilo. Majka se otvorenog srca predaje zagrljaju kojem se dijete potpuno prepustilo te uskoro prestaje plakati, a bol i strah nestaju. To je znak da je došlo do slobodnog protoka energije, baš kao u shiatsu tretmanu.

Dodir je temeljno važan za naš rast i razvoj. Mala djeca dodirom istražuju i komuniciraju: dodiruju sebe, uzimaju rukama predmete oko sebe pa na taj način - rukama, odnosno dodirom ispituju i otkrivaju život. Na sličan način shiatsu dodirom komunicira s fizičkim tijelom primatelja, ali i s poljem njegovih emocija i misli. Tako zapravo primamo informacije o tome što se događa s primateljem i gdje mu je podrška najpotrebnija.

Dodir, pritisak i pokret osnovni su shiatsu alati.

 

Nakon dodira palcem, dlanom, laktom, koljenom ili stopalom slijedi pritisak koji inicira i pokreće energiju. U tijelu se uspostavlja pokret kao svojstvo života, vraća se ravnomjeran ritam disanja i kucanja srca te životni puls širenja i skupljanja cijeloga tijela. Sjetite se disanja mačke koja spava ili disanja malog djeteta, koji dišu cijelim tijelom, cijelim bićem. Na shiatsu tretmane dolaze ljudi koji „ne dišu", odnosno kojima je dah vrlo plitak tako da se udah i izdah gotovo ne vide na tijelu. Cilj shiatsu tretmana je da cijelo tijelo duboko prodiše te da se vrati njegova urođena pokretljivost i radost disanja, da se „vrati u život".
U shiatsu tretmanu najvećim dijelom radimo rukama, moćnim i učinkovitim alatom koji se u nekim istočnim tradicijama smatra produljenjem srca, odnosno naše srčane čakre. Rukama tako usmjeravamo pažnju primatelju koristeći se energijom vatre i ljubavi iz srčane čakre.
Dodir i visokorazvijen osjećaj razumijevanja tijela, emocija i uma, podrška su uravnoteženju energetskog sustava i oslobađanju napetosti i stresa.
Doslovni prijevod riječi shiatsu je dodir, pritisak palcem.

Shiatsu je umijeće rada na tijelu, umijeće istinskoga svjesnog dodira koji pokreće energiju u onim dijelovima tijela u kojima je energija bila djelomično ili potpuno zaustavljena. Bol, osjećaj nemira, nesanica, tuga, strah, kronični umor, smanjena pokretljivost tijela, napetost i bolovi u leđima i vratu, problem koncentracije i samopouzdanja, sve su to stanja u kojima energija ne teče slobodno ili joj je tijek zaustavljen. Shiatsu tretman ponovno uspostavlja slobodan protok energije u tijelu, opušta i smanjuje bol te tijelu vraća urođenu snagu i moć. Shiatsu je tako podrška tijelu da se prisjeti i aktivira svoje vlastite sposobnosti, znanja i mudrosti te da pokrene proces samoiscjeljenja.

SHIATSU – prirodna preventiva, podrška zdravlju, vitalnosti i mudrosti tijela.

Zlatko Pavlinić, shiatsu praktičar i učitelj
091 592 3913

www.shiatsu.hr
www.shiatsu-zagreb.hr