Polja lavande nadomak Karlovca

Od jedne sadnice lavande budrovke može se dobiti do kilogram i pol lavande. Od stotinu kilograma lavande destilacom se "iscijedi" najviše dvije litre ulja. (foto: Igor Čepurkovski)Kako u Hrvatskoj uzgajati lavandu i još nešto pri tom zaraditi.

Samo nekoliko kilometara od središta Karlovca, na području Turnja i Vukmanićkog Cerovca, prostiru se polja lavande (veličine pola i jedan hektar), vlasništvo supružnika Dubravke i Roberta Poturice. Od ukupno oko 7500 sadnica lavande, nakon tri godine žetva daje 6 tona lavande godišnje, iz koje je moguće napraviti 100 litara eteričnog ulja. Posla je puno, zarada nije velika, ali je otkup siguran. Uz to, "Karlovačka lavanda" ima izgleda postati i novi turistički proizvod Karlovca.

Nasadi lavande OPG Poturica odlično su mjesto za posjet turistima koji prolaze kroz Karlovac u smjeru Plitvičkih jezera, a isto tako i organiziranim grupama koje su gosti Karlovca i njegove okolice.
(foto: radio-mreznica.hr)

"Karlovačka lavanda"

Nadomak Karlovca, na brdu, na Turnju, 2006. godine započela je jedna "eterično-mirisna priča" i polako se počeo ostvarivati san, koji je danas prerastao u turistički proizvod, karlovački brand, "Karlovačka lavanda".

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu od pola hektara pred 5 godina Robert Poturica zasadio je nekoliko stotina sadnica lavande. Prema njegovim riječima, prilikom sadnje sadnice imaju svega nekoliko centimetara, a sade se u redovima na udaljenosti od 1,10 do 1,20 metara, dok razmak između redova iznosi 1,8 metara.

Zemljište mora biti dobro pripremljeno oranjem kako bi se što više uništio korov jer je obrana od njega osnovna teškoća tijekom prve dvije godine. Već treće godine lavanda nema nikakvih prirodnih neprijatelja. Suša, kiše ni tuča ne mogu joj tada više naškoditi, a srne i zečevi kojih na ovim prostorima ima u značajnom broju, zbog jakog mirisa i eteričnih ulja ove biljke ne napadaju.

Ubrzo je ova eterična biljka postala pokretač zanosa i dovela do proširenja proizvodnje. Zasađen je još jedan nasad lavande u Vukmanićkom Cerovcu, te danas pod kulturom lavande obitelj Poturica ima 1,5 hektara površine.

Novi karlovački turistički proizvod

Prava velika berba lavande očekuje se tek treće godine, kada grmovi lavande dosežu puni razvoj. Upravo ove godine obitelj Poturica očekuje jedna takva velika berba, u što su željeli uključiti i turiste i sve zainteresirane. Naime, zamisao o jednom novom koraku u ovom poslu rođena je kada je Grad Karlovac ove godine (2009., op. ur.) raspisao natječaj "Novi turistički proizvod".Proizvodi od lavande OPG-a Poturica iz Karlovca

Poturice su izradili projekt sa ciljem dovesti što više ljudi na polja lavande, uključiti ih u žetvu i izradu suvenira. U sklopu projekta na polju će biti izgrađena i sušara, a osim proizvodnje lavande ovo obiteljsko gospodarstvo proizvodi i lavandin: hidrolat, ulje, sapun, te jastučiće, koji će biti predstavljeni kao karlovački proizvod.

Kako doznajemo od proizvođača, u godini su dvije berbe (* 1): u srpnju i rujnu. Srpanjska berba je ključna i daje 70 posto ukupnog godišnjeg uroda, i u nju bi trebali biti uključeni prvi turisti. Treba naglasiti da ovaj projekt uključuje aktivan odmor, jer cvijet lavande bere se nakon što prođe jutarnja rosa, dakle po najvećem suncu.

Posjetitelji i turisti mogu u srpnju i kolovozu sudjelovati i u žetvi lavande. Domaćini im nude i malu poduku o osnovama destilacije lavande, učešće u izradi suvenira od lavande i kušanju proizvoda od lavande. Posjetitelji na poklon dobivaju lavandino ulje.
(foto: Igor Čepurkovski)

Prirast po sadnici je od 1 do 1,5 kilograma cvijeta. Otkup cvjetova lavande zajamčen je, poduzeće Ireks aroma iz Zagreba otkupljuje lavandu sa područja središnje Hrvatske (* 2).

Miris mora nadomak Karlovca

Svuda oko nas grmovi lavande, miris podsjeća na more, a zujanje pčela radilica kao da pročišćava um i otklanja svaki potištenost. U čudu gledam oko sebe ne vjerujući da se nalazim svega nekoliko kilometara od središta Karlovca, na plantaži lavande na Turnju.

- Sve je počelo jednom TV-emisijom o lavandi, koja me strašno zainteresirala ne samo za ovu zanimljivu biljku i sva njezina svojstva, već i za sam njezin uzgoj. Počeo sam prikupljati literaturu i čitati o lavandi, te se povezivati s ljudima u Hrvatskoj koji je uzgajaju. Odlučio sam pokušati, misleći da nemam što izgubiti jer sam zemljište imao u obitelji, trebalo je samo sklopiti ugovor o najmu, rekao je Robert Poturica, pojašnjavajući kako je potom zemlju nosio na analizu jer lavanda je biljka koja uspijeva na blago lužnatom, ocjeditom zemljištu, koje bi po mogućnosti trebalo biti okrenuto prema jugu.

Rezultati analize pokazali su da ovo zemljište od 500 tisuća četvornih metara treba pognojiti sa 800 kilograma umjetnog gnojiva, da njegovu kiselost treba ublažiti s jednom tonom vapna, a zbog slabog humusnog sloja nužno ga je bilo obogatiti i sa 60 tona stajskog gnojiva. Sve ovo uz prethodno preoravanje zemljišta obavljeno je u jesen prije proljetne sadnje.

U OPG Poturica žele upoznati posjetitelje i turiste s ljekovitim svojstvima lavande, s proizvodima od lavande i njihovom primjenom, te s ekološkom proizvodnjom.

Zadasili dvije i pol tisuće sadnica

U svibnju prošle godine (2006., op. ur.) zasadili su 2,5 tisuća sadnica lavande. ... Poturica naglašava kako je bez pomoći svojih i supruginih roditelja ne bi mogao uzgajati lavandu. Naime, on radi, a lavanda zahtjeva stalnu njegu u prve tri godine.

Kako je riječ o vrlo malim i krhkim sadnicama, njih treba stalno zalijevati i plijeviti kako ih ne bi zarastao korov. Iako biljka stara godinu dana već daje prvi urod, "prava" berba očekuje se tek treće godine, jer grmovi lavande puni razvoj postižu tek tada. Nakon toga razdoblja, posla oko lavande ima vrlo malo. To su tada već veliki grmovi koji, može se slobodno reći, tvor redove "živice lavande".

Lavanda se zbog jakog mirisa koristi i za "tjeranje" moljaca, te se vrećice s lavandom stavljaju u ormare s odjećom.
(foto: Igor Čepurkovski)

... Riječ je o višegodišnjoj zimzelenoj biljki, koja nije isključivo mediteranska biljka kako se uvriježilo mišljenje (* 3). Narasate od 40 cm do 1 metra visine. Njezin vijek trajanja je i do 30 godina.

- ... Otkupna cijena cvijeta određuje se ovisno o tome koliko se od jednog kilograma cvijeta dobije ulja, a otkupna cijena jedne litre lavandinog ulja iznosi 30 eura. U prosjeku, od 100 kilograma cvjetova dobije se od 1,5 do 2 litre ulja.

Poturice nude posjetiteljima obilazak nasada lavande uz stručno vodstvo. Mogu ih upoznati sa sadnjom, uzgojem i iskorištavanjem lavande. Posjetitelji mogu razgledati i kupiti proizvode od lavande.
(foto: Igor Čepurkovski)

Poduzeće Ireks aroma iz Zagreba (u Dragovanjšćaku) ... jamči otkup za 150 hektara cvjetova lavande budrovke, a na ovom području ima svega oko 10 hektara, rekao je Robert Poturica.

Kako ulazak u svaki posao nosi određene neizvjesnosti i odricanja, posebice one novčane prirode, Robert Poturica uvjerava nas da u ovom poslu nije tako. Tvrdi da treba puno raditi, ali da bojazni od gubitka uloženoga nema.

Lavanda se "ubire" tijekom svije žetve godišnje. Glavna je žetva u srpnju, kada lavanda daje oko dvije trećine godišnjeg uroda.
(foto: Igor Čepurkovski)

Naime, Ministarstvo poljoprivrede daje jednokratan poticaj od 14000 kuna za hektar zemljišta zasađenog sadnicama lavande, a najmanja površina s kojom se ulazi u sustav poticaja je 2500 četvornih metara. Nakon što nasadi počnu davati urod, od države se dobiva godišnji poticaj u visini 1.250 kuna za hektar (* 4).

Uzgoj lavande ove je godine (2007., op. ur.) obitelj Poturica proširila za još 5 tisuća sadnica koje je u svibnju zasadila na unajmljenom hektaru zemljišta na Cerovcu.

Lavanda - majka eteričnih ulja

Riječ lavanda dolazi od latinske riječi "lavare" što znači prati, jer su je još stari Grci i Rimljani koristili u termama. Osim što se koristila kao miris, lavanda se destilirala te upotrebljavala u kućanstvu za raskuživanje te kao repelent. Eterična ulja lavande koristila su se protiv glavobolje, za smanjenja boli, zaštite od kuge …

Srednjevjekovni način upotrebe lavande kao analgetika, antiseptika i sredstva za dezinfekciju smatra se početkom njene primjene u medicini. U aromaterapiji lavanda glasi za "majku eteričnih ulja". Za razliku od svih ostalih eteričnih ulja, eterično ulje lavande može se nanositi nerazrijeđeno na kožu. Gotovo da nema tegobe u kojoj se ne može upotrijebiti to eterično ulje lavande.

Autorica: Božica Rataić-Vojak

 

* Ovaj prilog nastao je objedinjavanjem dvaju članaka novinarke "Karlovačkog tjednika" Božice Rataić-Vojak, izvorno objavljenim u tom tjedniku. Članak "Miris mora nadomak Karlovca" objavljen je 12. srpnja 2007., a članak "Karlovačka lavanda" 23. srpnja 2009. Za potrebe internetskog magazina Kameleon članci su neznatno izmijenjeni. Osvrte na članke (koji slijede), kao i ilustracije iz projekta "Karlovačka lavanda" (predstavljen je 21. travnja 2010.) dodalo je uredništvo Kameleona.

(* 1) Riječ je o žetvi, i to ručnoj - srpom. Unajmljeni žeteoci 2009. su mogli zaraditi 20 kuna po satu, obavljajući ne baš lagan posao na ljetnoj žegi. U srpnju lavanda počinje cvjetati i tada su grmovi lavande najljepši.

(* 2) U široj okolici Karlovca dva polja lavande još su samo na području Svete Jane i Vojnića.

(* 3) Lavanda budrovka je najpoznatiji križanac lavande, poznat i kao lavandini, koji vrlo dobro uspijeva i u kontinentalnim područjima (do visine od 500 metara nad morem). Jakog mirisa, s više cvjetova, većeg grma i bržeg rasta, lavandini se sve više koriste. Lako se uzgaja i nije ga potrebno zalijevati. Pažnju treba posvetiti orezivanju mladih sadnica kako bi se oblikovao lijepi grm

(* 4) Grad Karlovac daje k’ tome poticaj od 1 kune po sadnici. Da bi se ostvario državni poticaj treba imati poljoprivredno zemljište u vlasništvu ili unajmljeno na pet ili više godina.

** Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Poturica, Turanj 36, 091 169 44 00. Na uzgoju i žetvi lavande radi čitava obitelj. OPG je 2007. upisan u registar ekoloških proizvođača. Nasadi lavande nalaze se na južnom prilazu gradu Karlovcu udaljeni oko 500 metara od državne ceste D1 na pravcu Karlovac – Plitvička jezera u mjestima Jelaši i Vukmanićki Cerovac.