Mali Food Hub #5: Sve što trebate znati o kućnom kompostiranju

Ako vas zanima zero-waste život ili samo želite smanjiti svoj ekološki otisak – počnite kompostirati

Jedan od jednostavnih načina na koji svatko od nas može doprinijeti zaštiti okoliša i održivom razvoju je kućno kompostiranje. Upravo se toj temi posvećuje peto izdanje Malog Food Huba koje će se održati u subotu, 1. prosinca od 11 do 14 sati u Travel&Technology Hubu Gacka 16.

Što je to kompostiranje, zašto i kako kompostirati, što je poželjno koristiti, a što valja izbjegavati, koje su razlike između kompostiranja u posudi i vrtu – o svemu ovome na nadolazećem izdanju Malog Food Huba priča Cvijeta Biščević i donosi savjete iz prve ruke.
Više od trećine ukupnog otpada koji nastaje u domaćinstvima organski je otpad ili biootpad koji se kućnim kompostiranjem može lako i jednostavno ponovno iskoristiti kao sirovina. Upravo biootpad predstavlja neprocjenjiv resurs za izradu bioplina, gnojiva, biougljena, komposta i toplinske energije. Kućnim kompostiranjem, bilo u vlastitom vrtu, dvorištu, balkonu ili stanu, preuzimamo odgovornost za vlastiti otpad i tako, na vrlo konkretan način, doprinosimo očuvanju okoliša i njegovoj regeneraciji.

Mali razgovori o kućnom kompostiranju na rasporedu su od 12 do 13 sati, nakon čega će uslijediti Male radnje u sklopu kojih će posjetitelji imati priliku naučiti kako napraviti vlastiti komposter od posude i otkriti male tajne pravilnog kompostiranja kod kuće. Svoju zdravu nabavku posjetitelji će moći obaviti od 11 do 14 sati, kada će Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih malih proizvođača koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekološki, biodinamički ili permakulturni način.

U Malim razgovorima i radnjama besplatno mogu sudjelovati svi zainteresirani uz prethodne prijave na e-mail info@mali-plac.org.

Voditeljica 5. Malog Food Huba je Cvijeta Biščević, permakulturna aktivistica, predavačica i voditeljica radionica s profesionalnom pozadinom iz područja arhitekture. Od 2011. istražuje praktična rješenja za održivu svakodnevicu, osnaživanje pojedinca i jačanje socijalne kohezije. Aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz povećanje bioraznolikosti i regeneraciju krajolika – kako urbanog, tako i ruralnog. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu je strast razvila prema kompostiranju i mikroorganizmima.

•••

Mali Food Hub mjesto je povezivanja različitih food tema: od urbanih vrtova i organskog uzgoja do dizajna i fotografije hrane. Riječ je o najnovijem projektu već dobro poznate mobilne tržnice lokalne organske hrane Mali plac / Little Market, pokrenutom u suradnji s Travel & Technology Hubom Gacka16.

Mali Food Hub, uz zdravu nabavku, pruža i praktične savjete te pokazuje primjere dobre prakse iz prve ruke. Na raspolaganju za Male razgovore, ovisno o aktualnoj temi, stoje iskusni vrtlari, dizajneri vrtova, permakulturisti, kuhari, nutricionisti, stilisti i fotografi. Svi zainteresirani mogu prenijeti svoja iskustva, postaviti pitanja, zatražiti savjete, otkriti male tajne te zajedno s njima analizirati primjere i sudjelovati u raznim radionicama. Među temama kojima se Mali food Hub bavi izdvajaju se: razmjena sjemenja, biljna prehrana, lokalni i organski uzgoj, permakultura, stiliziranje i fotografiranje hrane, urbani vrtovi, food dizajn, dizajn vrtova, samoniklo bilje, kompostiranje, samoodrživost i očuvanje biološke raznolikosti.

•••

Više informacija o Malom Food Hubu FB EVENT

Više informacija o Malom placu WEB FACEBOOK INSTAGRAM

Više informacija o Hubu Gacka WEB FACEBOOK

 

food hub 1

Upišete se na Drumtidam mailing listu
i poklanjamo vam PDF verziju knjige

ANĐEOSKI VODIČ (105 str.)
autora 
Dana Šercara i Željke Tokić

Na mail koji ste naznačili stići će vam verzija za preuzimanje.
Autori knjige također će dobiti vaš mail i pozvati vas na neku od svojih radionica.

Iz predgovora:
"Vi vidite samo djelić osobne priče, anđeli vide smisao i cjelinu, ne samo ovoga,nego i svih ostalih života."
             ♥