Kako kupovati etično?

Zelena akcija vas poziva na projekciju filma i okrugli stol naslovljen Kako kupovati etično? koji će se održati sutra (utorak, 3.10.2017), s početkom u 18:00 sati, u Kinu Europa (dvorana Müller).

Dokumentarni film "Kako kupovati etično" izradila je Zelena akcija u suradnji s Blank_filmski inkubatorom te novinarkom Marinom Kelavom, a bavi se utjecajem koji naši svakodnevni obrasci potrošnje imaju na proizvođače hrane (kako u Hrvatskoj tako i u dalekim zemljama trećeg svijeta) te mogućnostima da takozvanom osviještenom kupovinom doprinesemo poboljšanju položaja poljoprivrednih proizvođača i smanjimo utjecaj proizvodnje hrane na okoliš.

Film prikazuje niz već postojećih inicijativa koje se u Hrvatskoj bave povezivanjem proizvođača hrane i potrošača, s ciljem uspostavljanja kratkih lanaca opskrbe hranom.

Nakon projekcije održat će se moderirani razgovor na kojem će gostovati dio govornika_ica iz filma: Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje), Miroslav Kovač (Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - "Život"), Sunčana Pešak (stručnjakinja za prehrambeni suverenitet) te Eugen Vuković (Zelena akcija). Tema razgovora bit će načini etične kupovine hrane.

Nadalje, 10.10. 18h u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) održat će se tribina o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe. Tribina se organizira povodom prijedloga zakona Vlade Republike Hrvatske kojim bi se po prvi put u Hrvatskoj regulirali odnosi dionika u lancu opskrbe hranom, u svrhu zaštite malih proizvođača i dobavaljača od moći velikih lanaca supermarketa. Na tribini će govoriti: Tom Wills (Traidcraft), Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje), predstavnik_ica Ministarstva poljoprivrede i šumarstva (nadležno za Zakon, TBA) te Sven Janovski (Zelena akcija). Nakon rasprave će za goste biti pripremljena vegetarijanska i veganska zakuska.

Projekcija, okrugli stol i tribina su besplatni i otvoreni za sve, bez potrebe prethodne najave. Nakon istih će za goste biti pripremljena vegetarijanska i veganska zakuska za koju je zadužen Okus doma.

Poveznica na Facebook događaj:
https://web.facebook.com/events/135916520361194/ 

 za eticno kupovanje hrane banane

Projekcija i okrugli stol se održavaju kao dio međunarodnog projekta "Make fruit Fair", kojeg financira Europska unija, a u Hrvatskoj provodi Zelena akcija. Za sadržaj filma i stavove iznesene na okruglom stolu odgovorna je isključivo Zelena akcija i pojedini izlagači te ih se ne može smatrati stavovima Europske unije.