Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija” u Zagrebu


Ne propustite razmjenu dobrih praksi iz Europe: stižu sudionici iz područja energetike, solidarne ekonomije i progresivnih javnih politika, istraživači i aktivisti iz preko 20 zemalja

Međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija” održat će se od 30. svibnja do 1. lipnja u prostorima kina Tuškanac i Obrtničke komore u Zagrebu, u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) te u suradnji s njihovim europskim partnerskim mrežama: Europskom federacijom energetskih zadrugaREScoop, Transform Europe i Europskom mrežom solidarne ekonomije – RIPESS. U sklopu trodnevne konferencije bit će održana i 6.generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.

Program Dobra energija i ekonomija.pdf

Na skupu će sudjelovati dvadesetak vodećih energetskih zadruga iz cijele Europske Unije, desetak predstavnika gradova iz EU i regije zapadnog Balkana te preko sto domaćih i europskih stručnjaka, istraživača, praktičara, donositelja odluka, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave građanskom energijom, društvenom i solidarnom ekonomijom, prehrambenim suverenitetom, razvojem energetski održivih zajednica i modelima energetske demokracije, a koji dijele isti cilj – napraviti pozitivnu promjenu u društvu. Brojni gosti konferencije dolaze iz mreže REScoop – Europske federacije energetskih zadruga koja broji preko 1500 članica i Europske mreže solidarne ekonomije – RIPESS koja okuplja preko četrdeset organizacija iz čitave Europe koje posvećuju svoj rad korištenju ekonomije u dobre svrhe podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama. Na konferenciju stižu i predstavnici političkih grupacija i savjetnici za progresivne javne politike koji kroz mrežu Transform Europe zagovaraju očuvanje i primjenu zajedničkih dobara poput vode, šuma, javnih prostora i usluga.

Na nizu panela i diskusija predstavit će se najbolji primjeri prakse demokratizacije u području energetike iz europskih gradova i regija, a razgovarat će se, među ostalim, i o energetskim zadrugama i sudjelovanju građana u lokalnim politikama, društvenoj i solidarnoj ekonomiji kao temeljima poslovanja za odgovorno i održivo društvo, zajedničkim i javnim dobrima u područjima energije, stanovanja, hrane i drugim važnim područjima, radničkim zadrugama i pravu na dostojanstven i pravedno vrednovan rad te mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama u Hrvatskoj kao najvećoj vrijednosti za budućnost.

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.


Sudjelovanje za sva tri dana je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu. Prijave su moguće putem poveznice: http://tiny.cc/pmz85y.

Partneri i podržavatelji konferencije su međunarodne organizacije: Europska udruga gradova Energy Cities, Kolokacijski centar za klimatske promjene Europskog instituta za inovacije (EIT Climate KIC), Mreža Transform Europe, Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe i Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj te domaće organizacije: Terra Hub, Udruga gradova u Hrvatskoj, Institut za političku ekologiju, Geotehnički fakultet Varaždin i Zelena akcija.

Detaljan program i više informacija bit će uskoro dostupno na službenim web stranicama ZMAG-a i ZEZ-a.
•••
Press materijali: https://app.box.com/s/y0b3yze7jvbdhuj7y7tj3r00gmgl71wn
Više informacija: https://www.zmag.hr // https://www.zez.coop/
Kontakti za izjave: Dražen Šimleša (ZMAG) • 0912882296, Zoran Kordić (ZEZ) • 0917966206

Kontakti za medije:
Za ZMAG: Ana Mikin i Petra Hofbauer (Vitamin C) • 095 1984 720, 091 5174 220
Za ZEZ: Hajdana Rukavina • 098 9752 655

♦