MEDITACIJA

Od pamtivijeka čovjek je čeznuo za ostvarenjem sebe kao božanskog bića koje je u dubokoj vezi s egzistencijom, bogom, univerzumom, s besmrtnošću. Na istoku, posebice u Indiji, mudri, prosvijetljeni učitelji i majstori još su pred više tisuća godina tražili i osmišljavali načine kako pomoći čovjeku na tom njegovom putu traženja.

Tako su pred više od 5 tisuća godina u Indiji skupljeni zapisi nepoznatih učitelja koji su otkrivali različite tehnike meditacije koje su bile glavni alati na putu traženja. Već su tada mistici duboko ponirali u ljudsku psihu i osmišljavali najraznovrsnije tehnike koje su bile od pomoći različitim tipovima ljudi. Ti zapisi skupljeni su pod nazivom "Vigyan Bhairav Tantra" što u prijevodu znači "Tehnike prelaženja s onu stranu svjesnosti". Ukupno je zapisano 112 meditacijskih tehnika.

Ovo su najstarije, najdrevnije tehnike, no možemo ih nazvati i najnovijima, jer im se ništa ne treba nadodati. One su uzele u obzir sve mogućnosti, sve načine čišćenja uma, transcendiranja uma. One predstavljaju cijelu znanost transformacije uma.
Među navedenih 112 meditacija nalaze se različite tehnike disanja, opuštanja, centriranja, stop-tehnike, tehnike gledanjem, korištenjem zvuka, a također i tehnike koje su koristile seksualni odnos između muškarca i žene za ulaženje u stanje meditacije.
Svaka je od tih meditacija jedinstvena. Preporuča se jednu od navedenih meditaciju redovito raditi tjedan dana i tako istražiti koja nam najviše odgovara.

Jedna od meditacija iz "Vigyan Bhairav Tantre", koja je primjerena sadašnjem trenutku u kojemu se nalazimo, glasi: "Gdjegod se nađe zadovoljstvo, u bilo kojem činu, učini to zbiljskim".

Smisao ove meditacije najbolje je sažeo indijski mistik Bhagwan Shree Rajneesh (Osho) ovim riječima:

"Ljudski je um štetan, on osjeća jedino nezadovoljstvo, nezadovoljenost. On nikada ne osjeća zadovoljstvo, nikada se ne osjeća zadovoljan. Ako si nezadovoljan, ti ćeš to osjećati i biti time ispunjen. Osjećaš nezadovoljstvo, osjećaš oskudicu, osjećaš bol. Kada patiš, ti postaješ patnja i to je razlog da je cijeli tvoj život postao pakao. A život nije takva patnja kakvim si ga ti sam učinio.

Prisjeti se i ispitaj svoj vlastiti život. Jesi li ikada uzeo u obzir sretne trenutke, trenutke kada si bio zadovoljan, kada si osjećao zadovoljstvo? To nisi uzeo u obzir, ali si uzeo u obzir patnju, bol, oskudicu i sve si to akumulirao. Nitko te nije prisilio da uđeš u taj pakao, to je bio tvoj izbor.

Ova tehnika daje ti pozitivan pristup, totalnu suprotnost uobičajenom umu i njegovom procesu. GDJEGOD SE NAĐE ZDOVOLJSTVO, U BILO KOJEM ČINU, UČINI TO ZBILJSKIM, osjeti to, budi s time. Nemoj da to bude samo prolazna faza. Gdjegod, bez uvjeta, gdjegod! Vidio si prijatelja i sretan si, susreo si svoju dragu; učini to zbiljskim! Budi sreća u ovom trenutku, učini sreću prozorom prema egzistenciji. Tada ćeš početi mijenjati svoj um i počet ćeš akumulirati sreću. Tvoj um će se okrenuti pozitivnom i isti svijet izgledat će drukčije.

Počni ujutro, tijekom cijeloga dana i zapamti ovo: gdje god osjetiš nešto prekrasno, nešto što te zadovoljava, neko blaženstvo - a u 24 sata takvih trenutaka ima mnogo - budi ih svjestan. Ima mnogo momenata kada je raj upravo tu kraj tebe. Sunce izlazi, cvjetovi se otvaraju, ptice pjevaju i povjetarac puše kroz drveće. I to se događa! Dijete te pogleda nevinim očima i u tebe uđe nježan osjećaj blaženstva; ili ti se netko nasmije i osjećaš se presretan.

Gledaj oko sebe i pokušaj naći takav trenutak i ispuni se njime. U tom trenutku zaboravi na sve i ispuni se tim osjećajem, dozvoli da se to dogodi cijelom tvom biću. Budi jedno s njime. A njegov će te miomiris slijediti. Odzvanjat će u tebi cijeli dan i pomoći ti da postaneš pozitivniji.
Neka to bude 24-satni eksperiment, samo da osjetiš što to jest. Jednom kada osjetiš da te pozitivno vodi drukčijem svijetu, onda ga više nećeš napuštati. Tada ćeš na svijet gledati na drukčiji, nov način". 

Miljenko Chamatkar Nagy
"Intenziv svjesnosti"

 ♦