Nauk o mudrama jedan je od najboljih darova za ljudsko blagostanje.

Mudre
Nauk o mudrama jedan je od najboljih darova za ljudsko blagostanje.

Mudre su posebno odabrani položaji ruku i prstiju od kojih svaki nosi svoje značenje. Njihovo djelovanje povezano je s usmjeravanjem i preraspodjelom energetskih tokova u tijelu. Riječ mudra dolazi iz sanskrta, a znači poklon radosti (mud – radost, ra – poklon). Ujedno označava pečat ili pokret, što se odnosi na slobodan tijek energije kroz naše tijelo. Smatra se da su mudre vrijedni alati na putu uspostave optimalnog zdravlja, samorazvoja i duhovnog buđenja.

Ruke i prsti imaju svako svoje posebno značenje. Na prstima završavaju akupunkturne točke nadija – kanala kroz koje u tijelu cirkulira životna sila. Omogućiti slobodan protok energije kroz te kanale osnovni je cilj mudri. Svaki prst povezan je s posebnom sposobnošću i načinom na koji utječe na organe, žlijezde i živčane kanale u tijelu. Energije koje su probuđene dodirom prstiju pročišćavaju sve fizičke i nefizičke prepreke i blokade koje sprječavaju da se mozak nahrani i razvije. Aktivirajući deset prstiju kroz praksu možemo povećati inteligenciju, pamćenje, dobiti psihičku stabilnost, bolju sposobnost učenja te stvoriti veći potencijal za iscjeljenje i samorealizaciju.

Pet elemenata
Mudre reguliraju pet elemenata koji se nalaze u tijelu: zemlju, vodu, vatru, zrak i eter. Odstupanje ovih elemenata narušava naš imunološki sustav i uzrokuje bolest. Kada prst koji reprezentira element dovedemo u kontakt s palcem, taj element dolazi u ravnotežu. Na taj način se bolest koja je uzrokovana neravnotežom dotičnog elementa može sanirati.
Palac – vatra (solarni pleksus)
Kažiprst – zrak (srčana čakra)
Srednji prst – eter/prostor (grlena čakra)
Prstenjak – zemlja (korijenska čakra)
Mali prst – voda (sakralna čakra)

MUDRA ZA POBOLJŠANJE IMUNITETA

Metoda: lijevu ruku stavimo poviše desne, palac lijeve ruke stavimo u centar desnog dlana, a palac lijeve ruke položimo preko desnog.
Vrijeme vježbanja: optimalno je držati ovu mudru 45 minuta dnevno u tri navrata po 15 minuta. Dobrobiti: potpuno obnavlja imunitet. Za vrijeme dok radimo ovu mudru dobro je zamišljati kako nas obasjava zlatna svjetlost.

Kako vježbati
Za optimalan učinak najbolje je raditi mudre u tihoj kontemplaciji. Preporuka za izvođenje je da nađemo mirno mjesto, sjednemo ili legnemo, prekrižimo noge i koncentriramo se na tematiku mudre koju radimo, gajeći pozitivne misli i slike. Mudre se, osim u predloženim položajima, mogu izvoditi u bilo kojoj situaciji kada imamo slobodne ruke. Možemo ih raditi u hodu, dok čekamo u redu, u šetnji, na druženju s prijateljima ili bilo gdje drugdje. Možemo ih napraviti između nekih radnih zadataka kako bi se brzo osvježili i napunili novom energijom. No moramo znati da najveću dobrobit imamo kada držimo mudre u miru i koncentraciji. Ako tome dodamo i afirmacije, pozitivan efekt se pojačava.

Ivana Novačić: knjiga "Zaljubi se u svoj život" iz poglavlja Mudre.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.