Genetski modificirana hrana – pravilno ili nepravilno?

Genetski modificirana hrana – pravilno ili nepravilno?

Je li pravilno reći i pisati genetski modificirana hrana?

U našemu prvom zrncu znanja rješavamo nedoumicu je li pravilna sintagma genetski modificirana hrana – koju učestalo uočavamo u svim dostupnim medijima, kako na internetu, televiziji i radiju tako i u tisku.

Slijedi naš odgovor na ovo zanimljivo i nadasve aktualno pitanje:

Zbog pogrešne uporabe pridjeva genetski, ova sintagma nije i ne može biti pravilna. GMO je kratica za genetički modificiran (preinačen) organizam, u čiji je genom intervenirano biotehnološkim postupcima i promijenjen je kako bi mu se poboljšala svojstva. Sporni pridjev genetski nastao je od imenice geneza, što znači postanak, postajanje, nastajanje, proces razvitka, podrijetlo. Genetika se kao disciplina bavi proučavanjem pojava i zakona nasljeđivanja u živih bića, a pridjev od imenice genetika jest genetički.

Nadalje, bilo je više pokušaja da se strani izraz modifikacija (koji znači promjena oblika, preinaka), zamijeni hrvatskim, tj. preinakom. No ovi pokušaji nisu urodili plodom te sintagma genetički preinačen organizam nikada nije ozbiljnije zaživjela među govornicima hrvatskoga jezika, kao ni kratica GPO. Od imenice gen nastao je pak pridjev genski pa bi čak i njega u ovom slučaju bilo uputnije rabiti od spornog pridjeva genetski jer bi genski modificiran (preinačen) organizam značio organizam modificiran genima, tj. organizam modificiran pomoću gena. No jasno je da bi najpravilnija sintagma bila genetički modificirana (preinačena) hrana, kao i genetički modificiran (preinačen) organizam.

Izvor: www.editor.hr


Upišite se ovdje na naš newsletter listu: