Gramofon V.Y.G.E.R. Baltic M

01 VYGER_Baltic_M_plaviGramofon V.Y.G.E.R. Baltic M

Apeninska egzotika

Tvrtku V.Y.G.E.R. (www.vyger.com) osnovao je Giuseppe Viola 1993. godine, nakon dugogodišnjeg rada na preciznoj strojnoj izradi kompliciranih metalnih elemenata. Zanimanje za analognu reprodukciju glazbe datira iz još ranijih vremena, a matematička i kinetička analiza gramofona usmjerila je istraživanja prema zračnom ležaju. Giuseppe je zaključio da jedino takav ležaj, uz visoki pritisak dolaznog zraka može jamčiti superiornu reprodukciju. Izostanak šumova i nepoželjne buke, uzrokovanih trenjem osovine o ležaj i niske vrijednosti rumblea glavne su prednosti zračnog ležaja. Preciznost rotacije uzrokovana zračnim "podmazivanjem" smanjuje uzroke mehaničkih nepravilnosti makar se kod klasično podmazivanih ležajeva tolerancija kreće unutar granice od 0,001 mm. To znatno utječe na kvalitetu reprodukcije, jer smanjena buka ležaja održava iglu mirnijom u brazdi.

Gramofon Baltic M izrađen je kompjutorski vođenim strojevima (kao i svi ostali V.Y.G.E.R. proizvodi) iz jednog komada aluminija kakv se koristi u zrakoplovnoj industriji. Spada u novu kolekciju proizvoda kojom tvrtka nudi izuzetnu kakvoću u cjenovnom razredu. Nema zračni ležaj koji je rezerviran za skuplje modele, ali je posebne konstrukcije koja osigurava okretanje osovine s najmanje trenja. Završna obrada je savršena, a estetika i racionalnost čine čudesnu stete-of-the-art ravnotežu. Suspenzija je magnetska, što znači da šasija gramofona počiva na sloju zraka između dva magneta. Zakretanjem cijevi s navojem koje izlaze iz nogu podešava se vodoravnost, a konstrukcija je stabilna, čvrsto prijanja na podlogu i potpuno je neosjetljiva na povratnu spregu. I ono malo vibracija što beskontaktni, niskošumni motor generira, dugi pogonski remen apsorbira, pa do tanjura (i zvučnice) ne dolaze nikakvi parazitski, nepoželjni potresi i vibracije. Mat je izrađen od tamnog akrilnog stakla i integralni je dio tanjura. Za što bolje integriranje vinila i tanjura brine se uteg jednake završne obrade kao i gramofon. Pločica za montažu ručke učrvšćuje se vijcima a Baltic M se isporučuje sa sjajnom ručkom SME 312. Ručke efektivne duljine 12 palaca imaju manju kutnu grešku nalijeganja igle u brazdu i time smanjena izobličenja i trošenje igle i dragocjenih vinila. Gramofon se vrlo lako sklapa i podešava, tako da i početnici (kojima cijena nije prioritet) mogu biti bez brige. Druga je priča s kombinacijom ručka/zvučnica koja zahtijeva više iskustva i pomagala. Motor, koji ima fino podešavanje brzine, stavlja se tako da udaljenost od centra remenice do centra tanjura bude 30 cm.

01 VYGER_Baltic_M_bocno 01 VYGER_Baltic_M_bocno_veliki
01 VYGER_Baltic_M_detalj 01 VYGER_Baltic_M_na_ogledalu
01 VYGER_Baltic_M_tamni 02 VYGER_Baltic_M
03 VYGER_Baltic_M 04 VYGER_Baltic_M

S montiranom zvučnicom Phase Tech P-3G, kombinacija se odlikuje uzornom neutralnošću koja nikad ne prelazi u britkost gornjeg dijela ili težak i nekontroliran odziv donjeg dijela tonskog spektra, uz zadržavanje muzikalnosti i realnih gabarita orkestra i instrumenata. U području srednjih tonova, otvorenosti i trodimenzionalnosti, gdje gramofoni ionako vladaju audio carstvom, Baltic M pokazuje sve odlike rasnog, univerzalnog reproduktora vinila. Čvrsta i kontrolirana pojavnost najdubljih područja, gdje vladaju veliki instrumenti, udaračko sviranje rock bas gitare ili najdeblje cijevi orgulja pokazatelj su da su gramofoni zadržali prirodnost i autoritet. Ljepota snimki ljudskih glasova upečatljiva je i prirodna, radnja unutar kompliciranih orkestralnih djela prati se bez napora, uz uzoran raspored u sve tri dimanzije, posebice po dubini. Tihi pozadinski šum omogućuje razgovjetnost najtiših detalja koji su toliko važni i poželjni jer naglašavaju razliku u dinamičkim izmjenama.

Opremljen s nekom od vrhunskih zvučnica gramofon V.Y.G.E.R. s ručicom SME 312 predstavlja odličnu kombinaciju kojoj svakako treba pružiti šansu.

Piše: Nenad Grakalić

Tehničke karakteristike:
V.Y.G.E.R. Baltic M gramofon
Materijal: aluminij za avioindustriju debljine 40 mm, kompjutorski vođena obrada iz jednog komada
Suspenzija: magnetska, niske rezonancije
Tanjur: aluminijski s integriranim akrilnim matom, masa 7 kg
Motor: beskontaktni, broj okretaja 33 1/3 i 45, fino podešavanje
Ležaj: brončani, u tri točke, podmazivanje uljem
Dimenzije: 510 x 430 x 180 mm (ŠDV)
Masa: 26 kg
Završna obrada: visokootporni metalik lak crvene, plave, srebrne i antracit boje

Ustupio:

DB Audio,
Jasenovačka 21, 10000 Zagreb
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.dbaudio.hr