Newtonov rukopis o jabuci i gravitaciji na internetu

newtonPrvi zapis jedne od najpoznatijih anegdota u povijesti znanosti postavljen je online. William Stukeley zabilježio ju je 1752. godine i navodno pomogao da Newton uobliči svoju teoriju gravitacije.

Rukom pisani dokument u kojem je iz prve ruke opisana priča o Isaacu Newtonu i jabuci objavljen je na internetu, piše u ponedjeljak britanski Daily Telegraph.

Newtonov prijatelj i kolega William Stukeley zabilježio je 1752. godine događaj koji je slavnom znanstveniku navodno pomogao da uobliči svoju teoriju gravitacije. Smatra se da je riječ o prvom zapisu jedne od najpoznatijih anegdota u povijesti znanosti.

Krhki rukopis dosad je bio skriven u arhivu britanskog kraljevskog društva, a od danas je na internetu ( www.royalsociety.org/turning-the-pages ) dostupan svima koji su zainteresirani. Riječ je o jednom od brojnih dokumenata koje će vodeća britanska akademska institucija objaviti na internetu povodom 350. obljetnice svog osnutka.


Stukeley, poznat po svom istraživanju Stonehengea, prisjetio se u svom zapisu kako je dvadesetih godina 18. stoljeća u Newtonovu vrtu zajedno sa slavnim znanstvenikom sjedio u hladu jabukova stabla.

"Nakon ručka, a vrijeme još bijaše toplo, sjeli smo u vrt kako bismo popili čaj u hladu jabukova stabla ... rekao mi je da mu je baš u takvoj situaciji pala na pamet zamisao o gravitaciji", napisao je Stukeley u svojim sjećanjima na život Isaaca Newtona.

"Tu je zamisao potaknula jabuka koja je pala sa stabla, dok je zamišljeno sjedio. Zašto jabuka uvijek padne ravno na tlo, pitao se", napisao je Stukeley, prenosi list.

Ostatak priče može se pročitati na internetskoj stranici britanskog kraljevskog društva.

Događaj koji prema Newtnovoj priči opisuje Stukeley dogodio se 1666., ali je slavnom znanstveniku trebalo još mnogo godina da dokaže za tadašnje pojmove vrlo smionu tezu o gravitaciji.