Tko proizvodi najzdraviju elektroniku - Sajam noviteta

Elektricno, zar ne...Na najnovijem sajmu elektronskih noviteta za 2010. pojavili su se i stručnjaci Greenpeace te ocjenili koje su tvrtke uložile u uklanjanje štetnih tvari. Nokia i Sony Ericsson najbolji su od svih.

Na stranicama Greenpeaca objavljena je procjena koje kompanije proizvode ekološki prihvatiljiviju elektronsku opremu, a koje za ekologiju još ne mare.

Nokia i Sony Ericsson najbolje su prošle u novom priručniku Greenpeacea Guide to Greener Electronics, HP i Cisco odmah su iza njih no s druge strane Samsung, Dell, Lenovo i LG Electronics (LGE) su definitivno razočarali.

Nokia je među njima najbolja s 7,3 od 10 poželjnih bodova. Sony Ericsson slijedi vrlo blizu, s posebnim bodovanjem zbog izbacivanja toksičnih kemikalija, na trećem je mjestu Toshiba, Philips je na četvrtom, a Apple je skočio s 9. na peto mjesto ekološki najobzirnijeg proizvođača.

Nintendo je i dalje na dnu ljestvice.

Pohvaljene tvrtke u svojim novim proizvodima su smanjile korištenje kemikalija poput PVC (vinila) plastike i brominated flame retardants (BFR). Ili su poput Sonyja značajnije smanjile emisiju štetnih plinova u proizvodnji i u znatnom postotku koriste reciklirane materijale.

"U 2010. vidjet ćemo značajan napredak, u elektronskim proizvodima koji više ne sadrže PVC i BFRs.

Elektronsko smeće puno PVC štetno je za zdravlje ljudi i okoliš od samog procesa proizvodnje do bacanja. PVC je najopasnija od svih plastika, a prilikom spaljivanja može stvarati poznati kancerogen dioksin. Neki BFRs su izuzetno otporni i mogu se nakupljati u organizmima životinja i ljudi.

Spaljivanje elektronskog otpada se rutinski obavlja na nizu smetlišta u Kini, Indiji i drugim siromašnim zemljama.

Net.hr