Radionica izrade Raketne peći ( Rocket Mass Heater )

Permakulturno imanje u nastajanju kod Zorana Bračića u okolici sela Muntić poziva vas na radionicu izrade Raketne peći.

Radionicu vodi Kristijan Perlić –Pero član društva ZeuS-Senjar - Donja Dubrava. Pero se s prirodnom gradnjom bavi već nekoliko godina; najviše pa ga zanima energija i njena učinkovitost. Pored rocket mass heatera izrađuje također solarne dehidratore iz recikliranih materijala. Samostalno je sazidao nekoliko peći, koje služe za grijanje u različitim uvjetima, npr.:obiteljskih kuća, radnih ateljea, fotostudija, višenamjenskih dvorana.... Na radionici ćete pod Kristijanovim stručnim vodstvom naučili izraditi rocket mass heater na učinkovit i jednostavan način.

Peć napravljena po tom principu, trošiu znatno manje drva od drugih konvencionalnih peći. U principu se kao ogrijevni materijal lako koristi drveni otpad kao grančice, piljevina, a također i biološki otpad tipa okrunjeni kukuruzni klipovi, stabljike sunčanica,.... Iskorištenje toplotne energije je ogromno i kreće se oko 90%, dok je kod klasičnih peći približno 30%. Klasični štednjak i peći na drva gube puno topline i energije kroz dimnjak u obliku vrućega dima, međutim raketna peć gori učinkovitije, ispušni dim iz te peći su praktično čista vodena para i CO2(malo dima na početku loženja). Toplota jednoga loženja skladišti se u klupi i lako traje satima! To znači,da lako svoj dom ugrijete s približno 60% manje drva. Gledajući na dugoročnu uštedu pri grijanju, sama izrada peći financijski je isplativa.

Za samu izradu peći je potrebno praktično znanje, i proračun prave veličine peći, koja će učinkovito zagrijavati vaš dom ili vikendicu.
Ne samo, da je takva peć energetski puno učinkovitija i ekonomična, krasi je također lijep izgled i uz malo mašte i kreativne energije lako postane vizualno središte i pravi estetski dragulj vašega doma. Iako je njena uloga prvenstveno ogrijevna lako na njoj skuhate i kavu ili čaj.

Ostale detalje oko preporučene donacije ,smještaja i prehrane(prakticiramo sirovojelstvo (Row food)) možete dobiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 099/3 512 896.

Radionica izrade Raketne peći ( Rocket Mass Heater)
Organiziraju: Zoran Bračić
26. kolovoza u 9:00 do 27. kolovoza u 20:00