NAJBOLJE PROVEDENO VRIJEME S FROOOM!-om

NAJBOLJE PROVEDENO VRIJEME S FROOOM!-om
projekcije filmske ljetne škole za djecu i mlade u Art parku

Izbor najboljih radova nastalih na Frooom!-u na programu je Art Parka u parku Ribnjak, 1. srpnja s početkom u 21. sat.
Filmska škola za djecu i mlade Frooom! u organizaciji Bacača Sjenki je simsleno druženje i učenje kroz kreativni praktični rad na stvaranju ideja i pretvaranju istih u animirane, igrane, dokumentarne, eksperimentalne te druge vrste filmskih i video radova. Samo u prošloj, 2018. godini producirano je kroz Frooom! filmsku školu njih preko 50; od toga, u Zagrebu je nastalo oko 30 filmova, dok su ostale napravili polaznici u Splitu, Rijeci, Sinju, Koprivnici i Prelogu.
Neki od Frooom! filmova produciranih u 2017. i 2018. godini već su osvojili nagrade ili tek putuju na svjetske i domaće festivale. 

Naći će se tu prošlogodišnji lauretati Vizure i S druge strane predstave, zatim Moj svakodnevni životMisterij izgubljene rekviziteJedan dan Janka Polić Kamova, glazbeni spotovi za pjesme Hladnog piva, Mie Dimšić i Bebe na Vole te animirani filmovi s početnih radionica čiji je radni naziv Frooomopolis, iako često dobiju novo ime kroz stvaralački proces u grupi. Od igranih filmova u Art parku biti će prikazan Dvoboj, crnohumorna drama o školskim sukobima; SF Čudna profesorica; film posvećen izmaštanoj korupcijskoj aferi na prošlogodišnjem nogometnom prvenstvu Sumnja i još mnogi drugi. Na programu će biti i nekoliko filmova koji problematiziraju pojam vremena: Povratak u prošlostVrijeme skriveno u ormariću i dokumentarni Jučer, danassutraRooopa iz Splita te Povratak legende iz Preloga,  samo su neka od igrano-dokumentarinih ostvarenja koje svojim odabirom teme i izvedbom zaslužuju pažnju publike. Priliku ponovno zablistati na velikom platnu dobiti će i filmovi s radionice analognog filma: Ništa i Jump is my weapon.

Radionice Frooom! filmske škole u Zagrebu održavaju se u partnerskoj osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, a više o programu možete naći na www.froooom.eu.
  
TERMINI RADIONICA: 
ZAGREB:  1.-5. srpnja / 8.-12. srpnja  / 26.-30. kolovoza  / 02.-06. rujna
SINJ i PRELOG 26.-30. kolovoza
KOPRIVNICA i RIJEKA 2.-6. rujna
 

 

POČETNI NAPREDNI I MAJSTORSKI FROOOM!

Ovog srpnja frooomovci će na 'Kostimografiju' s Ivanom Bakal, 'Sasvim posebnu režiju' s Dalijom Dozet,  'Montažu i dramaturgiju' Leom Miletom i Paulom Skelin te 'Pisanje scenarija' s Anitom Čeko. Mjesta je još jako malo, pa je preporuka javiti se Bacačima Sjenki što prije.
Rradionice su cjelodnevne, od 9 do 15 sati uz mogućnost dolaska od 8 i odlaska do 16 sati. Program obuhvaća osnovne dramske i narativne vježbe te uvod u tehničke vježbe u korelaciji sa predviđenim filmskim programom. Filmski program sastoji se od više tematski odabranih filmskih sadržaja. Uz zajednički objed i razgovor o filmu povezujemo se timski i kreativno za zahtjevne tehničke i dramsko-izvedbene vježbe. 
Frooom se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Pritom se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji u slučaju FROOOM-a podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup edukaciji. 
Kroz godine iskustva u radu s djecom i mladima Frooom! se razvio u tri obrazovna stupnja: početni, napredni i majstorski. Kada dođu na majstorski Frooom! polaznici se često vraćaju iz godine u godinu jer su teme majstorskih radionca kao i područje bavljenja filmom neiscrpne. Do sada su održane radionice 3D mapinga, Montaže i dramaturgije, Montaže zvuka, Stop animacije, Pisanja scenarija, Režiranja glazbenog spota, Kostimografije, Snimanja kamerom, Glume za film i televiziju, Režiranja filma apsurda, Analogni film. 

♦ Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 18-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. 

Partneri Frooom-a: HFS, Kino Klub Zagreb, Kino klub Split, kulturni cantar "Ivan Vitić" Komiža, Multimedijalni kulturni centar Split, Udruga Mavena, Umjetnička organizacija "Besa", Muzej moderne i suvremene umjetnosti - Rijeka, Kulturno umjetničko središte, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Gradska knjižnica Prelog, osnovna škola "Silvija Strahimira Kranjčevića", 

Partneri Samo nebo nam je granica: Centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon, Kulturno umjetničko središte - Sinj, Hrvatski kulturni dom - Pakrac

Donatori Frooom-a: HAVC, AEM, Grad Zagreb, DHFR, Grad Rijeka, Grad Split, Grad Komiža, Grad Prelog, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Međimurska županija, Split Parking, 
Dio programa Frooom provodi se kroz programsku suradnju saveza udruga Clubture. 
Donatori Bacača Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (institucionalna potpora), Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture