Novosti Budističkog centra

Dragi prijatelji, dragi članovi,

evo nam nove radne godine. Hladnije vrijeme s kojim nam dolazi nudi uvjete za novu svježinu u našoj praksi. Otpuštajući lišće, drveće nas uči kako je nepotrebno nositi dodatni teret u predstojeću jesen i zimu. Mjesto na kojem učimo otpuštati jest i naš Centar koji nakon ljetne stanke u listopadu počinje raditi punom parom. 

Redovita meditacijska okupljanja utorkom i petkom krenula su početkom rujna. Prilika su da usred užurbanog tjedna, makar na kratko, zakoračimo u prostor tišine te se povežemo s prijateljima ili poznanicima koji dijele ovu hrabru i intimnu praksu. Druga prilika za sresti suputnike u Dharmi, nasmijati se i razgaliti želudac je proslava Bodhidharminog dana 6. listopada u 17 sati. Već idući dan, 7. listopada, javno predavanje će se pozabaviti temom skladnih odnosa i ponuditi par zrnaca mudrosti "za ponijeti kući" kako početnicima, tako i onima što počinju desetljećima.

Meditacijska povlačenja nude uvjete za intenzivniji i dublji oblik prakse. Novi centar na Hartovskom vrhu bit će dom za veći broj povlačenja nego je bio slučaj ovih godina. Prvo iduće održat će se od 15. do 20. listopada uz vođenje Martine Batchelor, međunarodno cijenjene učiteljice vipassane i korejskog zena. Iduće povlačenje koje će voditi naš učitelj, majstora chana Žarka Andričević traje sedam dana, od 2. do 9. studenog. Posvetit će nam se nakon što se vrati s putovanja zapadnom obalom sjevernoameričkog kontinenta, gdje od 11. do 15. listopada vodi povlačenje u San Franciscu, a od 20. do 27. u Vancouveru.

...do idućeg susreta,
Filip Flauder

Najave


LISTOPAD

6.
7.
12. i 13.
15. - 20.

Jesenski početak i Bodhidharmin dan u 17 sati


Javno predavanje, 19 sati, ulaz slobodan

Škola za učitelje zenyoge

Petodnevno meditacijsko povlačenje s Martine Batchelor (info i prijava ovdje)

 


STUDENI

2. - 9.

16. i 17.
28. - 1. prosinca

Sedmodnevno chan povlačenje, Hartovski vrh (prijava ovdje)


Škola za učitelje zenyoge

Trodnevno chan povlačenje (prijava ovdje)JESENSKi početak S obilježavanjem Bodhidharminog dana, nedjelja 6. listopada u 17 sati
Prva nedjelja u listopadu tradicionalno je rezervirana za podsjećanje na čuvenoga utemeljitelja chana - a legenda kaže i borlačkih vještina - u Kini, neobičnog i iznenađujućeg Bodhidharmu. Premda je zapisao samo jedno djelo u kojem izlaže kako se približiti dohvaćanju istine izravnim motrenjem uma, trag koji je ostavio za sobom daleko premašuje to prividno siromaštvo ostavštine. Nadahnuo je formiranje struje misli i djelovanja koja je dosljedno i ustrajno pronalazila slobodu sred djelatnosti, sred svakodnevnog, sred života. I eto na kraju se dohvatila naših, zapadnih obala...
Program okupljanja uključuje meditaciju, predavanje i naravno - puno druženja nakon stanke ljetnoga "raspusta". Svi su dobrodošli!javno predavanje majstora žarka andričevića Tema mjeseca: Skladni odnosi, ponedjeljak 7. listopada u 19 sati
Ovomjesečni susret sa "živom Dharmom" u našem centru u Đorđićevoj bavit će se građom od koje su sazdani naši životi, odnosima. Od onih temeljnih, obiteljskih, do prijateljskih koje gradimo kako stasamo u život, pa sve do ljubavnih i poslovnih kojima su obilježeni naši odrasli dani. Kako smanjti trvenja i konflikte, a unijeti više mudrosti i suosjećanja u mrežu koja nam s jedne strane jamči opstanak ali s druge nerijetko izaziva puno jada? Postoji li ideal dobroga odnosa u budizmu? I zašto je Buddha, iznenađujuće, rekao da je dobar prijatelj sav duhovni život, a ne samo njegov dio?
Ulaz slobodan, najava nije potrebna.SEdmodnevno Chan povlačenje Hartovski vrh, od 2. do 9. studenog, pod vodstvom majstora chana Žarka Andričevića
Meditacijska povlačenja temelj su prakse chana. Podešena su tako da povoljni uvjeti - okolina, poduka, hrana i dnevni raspored - podržavaju njegovanje unutarnje i vanjske tišine. Jasno i skladno vodstvo našeg učitelja počiva na desetljećima iskustva i preko stotinu meditacijskih povlačenja koje je vodio na raznim kontinentima. Njegovo mudre upute, zajedno s provjerenim ritmom dnevnog rasporeda i kontemplativnim ugođajem našeg novoizgrađenog centra vode k izmijenjenom, bliskom doživljaju tijela, uma i daha. Razumijevanje koje izniče iz te bliskosti prelijeva se u sva područja života, i tako ih, malo po malo, blago ali temeljito, mijenja i prošišćava.
Namijenjeno onima koji su već bili na trodnevnom chan povlačenju. Prijaviti se možete ovdje.iz naše arhive - dva ulaza Bodhidharma za (sve samo ne) početnike
Prigodno, podsjećamo na taj jedan tekst koji je za sobom ostavio Bodhidharma, pod nazivom Dva ulaza. Preveden je i postavljen na našoj web stranici.
Izraz mu je nevjerojatno sažet, arhaičan i gotovo kriptičan. To je zato što se radi o kondenzatu bogate mahayanske filozofije oslobođenja koja se stječe u jednome pojmu, praznini (praznini osjećaja o ja i pojava), i dubokog iskustva koje uvid u prazninu ili vlastitu narav/prirodu izaziva u samome temelju našega bića.
U našoj zajednici, tekst je često polazište za učiteljeva predavanja na meditacijskim povlačenjima i seminaraima - u posljednjoj prigodi, na seminaru za polaznike škole za učitelje zenyoge koji je održan u kolovozu ove godine.

Budistički centar · Đorđićeva 23 · Zagreb 10000 · Croatia