Promocija knjige hrvatskog stručnjaka, tema: GMO

Pozivamo vas na promociju knjige autora prof.dr.sc. Marijana Jošta "GMO - (iz)um bez (raz)uma" koja će se održati u petak, 28.10.2016. u 18h, u restaurantu Kluba hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7 / 1. kat, Zagreb. Osim autora, o knjizi i temi GMO-a će govoriti Marijana Petir, Katica Knezović, Davor Škrlec i Slavko Kulić.

Mnogi imaju samo nejasnu predožbu o tome što je GMO i kakve posljedice za Zemlju ima uzgoj takvih genetski preinačenih biljaka. Na hrvatskom tržištu nema puno literature o tome, te je zato dobrodošla nova knjiga cijenjenog profesora agronomije (u mirovini) Jošta.

Što se događa uvođenjem GM organizama u prirodu?

Kako je priroda jedna i nedjeljiva, tako se i uobičajeni uzgoj biljaka kontaminira s GM biljkama. GM biljke su navodno otporne na herbicide za suzbijanje korova, pa se mogu upotrebljavati sve jači i jači herbicidi za suzbijanje "neželjenih" smetnji na poljima, a što dovodi do sve veće zagađenosti umjetnim kemikalijama. Veća zagađenost ometa prirodne procese i dolazi do nestajanja biljnog i životinjskog svijeta. To je naročito primijećeno kod nestajanja pčelinjih zajednica. A pčele su najvažniji polinatori u prirodi. Proilazi da sami sječemo granu na kojoj sjedimo...

Korporacije poput Monsanta, Bayera, Syngente, Pioneera, Dow Chemicalsa, Du Ponta,... prodaju svoje sjeme s namjerom da poljodjejlci više ne čuvaju sjeme od prethodne žetve za buduću novu sjetvu, i da tako budu samodostatni, već da budu ovisni o dobavljaču sjemenja. Osim toga, GM tehnologijom se stvara takva biljka čiji urod više nije plodan, pa se više niti ne može iskoristiti za novu sjetvu.

Gdje je tu interes za malog ili velikog proizvođača? Stvara se ovisnost ali i veći financijski pritisak prema njima. Poznato je kako se je u Indiji zbog takve politike dogodio veći broj samoubojstava malih individualnih poljodjelaca koji su financijski uništeni zbog obećanja o većoj rodnosti GM pamuka, a koja se, naravno, nije dogodila.

Zaprepašćujuće je također kako vrli znanstvenici u svim državama, pa tako i u Hrvatskoj, podržavaju GM uzgoj, što privučeni ulaganjima GM tvrtki u razvoj novih proizvoda, što mogućnostima novih istraživanja i ostvarivanju novih izuma, pa posljedično i njihovom dobivanju društvene važnosti. Taština i novac: dobitna kombinacija!

Zato dođite na promociju, informirajte se, čitajte i kupujte dobre knjige!
(Knjiga se može nabaviti u knjižarama i izravno kod izdavača "Omega lan" na internetu: http://shop.omegalan.info/proizvodi/omega-lan/424  - promocijska cijena knjige je 100 kn).

"The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything."
Albert Einstein

--
Web-shop "Omega lan" - http://shop.omegalan.info