Zaštitimo životinje od eksplozija petardi i pucanja

Prijatelji životinja pokrenuli peticiju za zabranu korištenja petardi u danima povodom dočeka Nove godine
NADGLASAJMO PETARDE SVOJIM POTPISIMA!
Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija petardi
Kao i proteklih, obilježavanje dočeka Nove godine nije moglo proći bez petardi i drugih eksplozivnih
sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih niti većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i
članove svoje obitelji.
Svake godine u ludovanju s petardama ozlijede se deseci ljudi, od čega polovica bude teže ozlijeđena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavjesnom i neispravnom rukovanju petardama ozljeđuju se i djeca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, dijela šake, ozljeda lica i opeklina.


zivotinje-petardeNiti životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povrijeđene. Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar.
Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama.
U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 talijanskih gradova i općina, od 2011.
godine zabranjeno je i za vrijeme Nove godine pucati petardama, a kazne za prekršitelje iznose od 25 do 500 eura. U Torinu je ta zabrana donesena prije svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i
mačke. Naime, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.
Zakon o eksplozivnim tvarima regulira prodaju pirotehničkih sredstava, vrijeme uporabe i ograničenje vezano uz dob, no u praksi je, zbog brojnosti uporabe pirotehničkih sredstava, teško nadzirati provođenje zakonskihodredbi. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može spriječiti greške pri rukovanju te neželjene, nerijetko i teške ozljede.
Izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima pridonijela bi smanjenju buke i stradavanju ljudi i životinja ako bi
korištenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Doček Nove godine i dalje bi se obilježavao Javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I. razreda. Pritom zabava zasigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka.
Prijatelji životinja pokrenuli su peticiju za zabranu korištenja pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.
Peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr

Peticiju možete potpisati ovdje.

Ovdje je tablica ako želite sakupiti potpise od prijatelja, susjeda... ovdje.