Natječaj za izbor glazbenika u program European Music Incubator

U suradnji s europskim i lokalnim partnerima provodimo projekt European Music Incubator, podržan od programa Creative Europe u razdoblju od 2016 – 2018. Projekt je odgovor na neumoljivu statistiku prosječnog životnog vijeka bendova (3-5 g) i potrebu za uspostavom novog sustava podrške glazbenicima koji žele razviti dugoročnu glazbenu karijeru.

Tijekom istraživanja u pripremnoj fazi projekta smo stekli uvide koji ukazuju na to da se u Hrvatskoj brojni postojeći javni resursi mogu iskoristiti na benefit glazbenika uz minimalna ili nikakva ulaganja te da se komercijalni razvoj glazbene industrije najbrže događa u sektoru kulturnog turizma (prvenstveno vezano za glazbene festivale). Pred nama je izazov da povežemo dionike javnog i privatnog sektora u kreiranju novih politika koje će ukloniti prepreke razvoju glazbenih projekata i doprinijeti procesu stvaranja nove vrijednosti za bržu i lakšu monetizaciju i internacionalizaciju glazbenih aktivnosti.

Na adresi European Music Incubator pronaći ćete informacije o natječaju za izbor glazbenika u program inkubatora. Sedam glazbenika iz zemalja uključenih partnera će dobiti priliku da koristi usluge ovog inovativnog nomadskog programa, pri čemu ćemo testirati okvir za stalan pristup razvojnim resursima kroz europski sustav podrške.

Natječaj je otvoren do 30.04.2017. nakon čega ćemo finaliste proglasiti na događanju za medije, glazbenike i lokalne partnere o čemu ćemo Vas pravovremeno obavijestiti.

 

ŠTO JE EUROPEAN MUSIC INCUBATOR?

Glazbenici se teško mogu osloniti samo na prihode od prodaje svojih izdanja i nastupa kako bi zaradili dovoljno za život. Iako se glazbeno tržište otvara i donosi nove mogućnosti za razvoj glazbenih karijera, za većinu je bavljenje glazbom prekaran posao. Da bi se opstalo, potrebno je izvore prihoda od glazbe učiniti što raznolikijim. European Music Incubator je inovativni trening program podržan od Kreativne Europe, namijenjen glazbenicima u usponu koji žele razviti dugoročnu karijeru utemeljenu na poduzetništvu i izvan tradicionalnih okvira popularne glazbe.

European Music Incubator se bazira na europskoj suradnji koja briše granice između pojedinih glazbenih disciplina i drugih brzorastućih kreativnih sektora, na lokalnoj i međunarodnoj razini. Pri čemu je raznolikost aktivnosti ključ za raznolikost prihoda i proboj do što šire publike. Partnerske organizacije djeluju duž vrijednosnog lanca glazbene industrije:

 Trempolino – Nantes/ Francuska
 Lab 852 – Zagreb/ Hrvatska
 Grad Genova / Odjel za kulturu – Genova / Italija
 Sound City Festival – Liverpool / Velika Britanija
 Sveučilište Tartu / Viljandi Music Academy / Estonija

I zadužene su za povezivanje glazbenika sa 5 brzorastućih kreativnih sektora:

 Marketing i branding
 Kulturni turizam
 Film i teatar
 Licenciranje i sinkronizacija
 Digitalna pedagogija

European Music Incubator je prilika da uz dugoročnu viziju pogurate svoju glazbenu karijeru na slijedeći nivo.

 

ZAŠTO SE PRIJAVITI?

European Music Incubator omogućit će finalistima:

MOBILNOST:
 Putovanje u 5 europskih zemalja (VB, FR, EST, IT, HR)
 Povezivanje sa drugim europskim glazbenicima i glazbenim organizacijama
 Izgradnju vlastite europske mreže

UČENJE I INSPIRACIJU:
 10 radionica na temu povezivanja glazbe i drugih brzorastućih kreativnih sektora
 Individualno mentorstvo u trajanju od 5 mjeseci
 Sudjelovanje na 2 sastanka uključenih parnera
 Sudjelovanje na jednom zajedničkom europskom događanju

VIDLJIVOST:
 kroz komunikacijske kanale projekta
 kroz komunikacijske kanale europskih i lokalnih partnera

 

Projektom su pokriveni troškovi produkcije, puta, smještaja i hrane te honorar u iznosu od 1400 eur. Detaljne informacije o uvjetima natječaja i on -ine prijavnicu potražite na: www.music-incubator.eu.

Programski partneri: Vibra, IRMO.
Projekt sufinanciraju: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba.