Uskrs bez jaja i šunke itekako je moguć – učitaj besplatnu kuharicu!

Mnogi će građani i ove godine slaviti najveći kršćanski blagdan i obilježavati pobjedu života nad smrću, dok će se istodobno gostiti tijelima mrtvih životinja. One koji ipak vide ironiju u tome, pa žele odabrati suosjećanje i zdravije obroke za svoju obitelj, pozivamo da kao vodič za suosjećajni Uskrs preuzmu besplatno internetsko izdanje kuharice „Mljac” koje su priredili Prijatelji životinja

U Hrvatskoj će se za vrijeme uskrsnih blagdana prodati oko 30 milijuna komada jaja, a kupci najčešće neće niti razmisliti kako su ta jaja došla do njihova tanjura. 

Pilići se rađaju u tzv. valionicama gdje ih, umjesto majčina tijela, griju strojevi. Ubrzo nakon rođenja kreću na pokretne trake s kojih ih grabe radnici koji muške piliće rutinski i grubo odvajaju od ženskih jer su neželjeni nusproizvodi industrije jaja. Proizvođačima je muške piliće jednostavnije i isplativije ubiti dva-tri dana nakon rođenja, pa ih bacaju u kante za smeće gdje se guše jedni pod drugima, u plinske komore (zvuči poznato?), ili izravno u strojeve gdje ih žive melju. 

Mljevenje odmah nakon rođenja je zaista okrutno, no preživljavanje u ovoj industriji je još okrutnije. Njihove sestre nastavljaju put prema stravičnim uvjetima života u kojima će prvi ljudski dodir doživjeti kad budu hvatane kako bi im odrezali kljun (da se ne bi međusobno ozljeđivale kljucanjem, izluđene svim tim stresnim uvjetima), a drugi nakon dvije godine provedene u kavezima, kad potpuno iscrpljene od kontinuiranog prisilnog nesenja jaja budu utovarivane u kamione za klaonicu.

Iskorištavanju tu nije kraj. Dosta ovisi o praksi pojedine farme no, generalno gledano, profit nalaže da "sve" bude iskorišteno. Životinje za koje industrija proizvodnje hrane ne uspijeva naći izravnu svrhu, poput muških pilića ili kokoši nesilica (koje budu dovedene do krajnjh granica iscrpljenosti kad više ne mogu stalno, ili uopće, nesti jaja) – ubijaju se, a njihovo meso se dalje koristi u raznim prehrambenih proizvodima, bilo za ljude ili životinje poput kućnih ljubimaca i sl.

Dodatni je paradoks da ta industrija proizvodnjom od više od 50 milijuna tona jaja godišnje želi zadovoljiti neizmjerne ljudske apetite za proizvodom koji ne samo da nije potreban, već je i kolesterolska bomba te potencijalni nositelj salmonele! Možda se pitate: Je li zaista moguće da takva praksa globalnih razmjera u 21. stoljeću uopće opstaje?! Na žalost – jest. No, na sreću – imamo izbor, svatko može izabrati prestati biti dio nje! 

Umjesto takvih praksi i kokošjih jaja, pozivamo građane i građanke da u svojim jelima koriste zamjene na biljnoj osnovi. Danas ne treba posebna vještina u kuhanju da bi se napravilo veganske ukusne i zdravije ekvivalente recepata s jajima, poput npr. palačinki, smjese za pohanje, kremastih kolača poput kremšnita, pa čak i kajgane. U besplatnoj kuharici, dostupnoj na  www.prijatelji-zivotinja.hr, može se pronaći više od 50 ukusnih recepata bez mesa, jaja i mlijeka.

„Biti vegan/veganka i suosjećajan/suosjećajna – danas je potpuno lako, a u kuharici ‘Mljac’ možete pronaći brojne iskušane i jednostavne recepte za pripremu jela bez jaja, mesa i mlijeka.
Neka Uskrs zaista bude slavlje pobjede nad smrću!”, izjavljuje Vlatka Balaš iz udruge Prijatelja životinja.

Ako ne želite razmišljati o tome kako je kokošima cijeli život odživjeti u kavezu u kojemu ne mogu niti raširiti krila, uz neprestanu oplodnju i nesenje – saznajte kako napraviti pincu bez jaja na www.prijatelji-zivotinja.hr!

 

Poklon svima koji se upišu na DRUMTIDAM mailing listu:
Prva pomoć za rastavljene s uputama za obitelj i prijatelje
Autorica: Nadja Skazlić

Knjiga će vam stići na mail...