UHVATI FILM - Besplatno jer je neprocjenjivo!

Besplatno jer je neprocjenjivo!

Vjerujete li da postoji program koji može promjeniti vaš pogled na život na događaju od samo dva sata? Pri tome je još i besplatan? Eto, oni koji su prisustvovali bilo kojem eventu u već 50tak gradova kroz 6 država slažu se da je ovo biti istina. Oduševljeni i ganuti viđenim, jer slike govore više od riječi, kroz pogled na živote drugih i njihove uspjehe i sami su došli do bitnih zaključaka. Pred Vama je prilika da dođete na jedan neuobičajeni Festival filma, program koji rate iz godine u godinu i koji se širi regijom, bez obzira na mali budget i volonterski pristup. Ili baš stoga što ljudi u njemu prepoznaju - srce.

Završene su pripreme za, po mnogima, jedan od najoriginalnijih i najkvalitetnijih film festivala u regiji – Uhvati film, čija je specifičnost da su mu aktivni akteri osobe sa invaliditetom, kao glumci i režiseri.

Organizacioni tim Festivala jednako je tako sastavljen u velikoj mjeri i od osoba sa invaliditetom.
Međunarodni žiri je od 600 filmova pristiglih iz cijelog svijeta odabrao 39 filmova iz 18 zemalja. Odabrani filmovi su, uz popratni program, bili predstavljeni na 17. međunarodnom Uhvati film festivalu, koji se održao od 23. do 29. rujna u Kulturnom centru Novog Sada.

Stručni žiri sa članovima iz domena filma, ali i područja invalidnosti izabrao je najkvalitetnije, koji svojim filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 17. godinu uspješno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizira se i u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banja Luci pod vodstvom Humanitarne organizacije Partner; a od 2018. premijerno izdanje imao je i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice.

Nedavno je predstavljen i u Temišvaru, zatim je održana Banjalučka dionica koju je otvorila tamošnja Ministrica obrazovanja. Prije nekoliko dana održana je prezentacija Festa i u Zagrebu na kojoj su prisiustvovali djelatnici Ministarstva kulture, Zdravstva, nekoliko odjela grada Zagreba, te brojne udruge i pojedinci zainteresirani za teme koje obrađuje UHVATI FILM:

- Čast nam je što nas je Tiflološki muzej s kojim imamo suradnju već nekoliko godina pozvao da zajedno osmislimo ovo gostovanje, izuzetno mi je zadovoljstvo što sam vidio da su prisutni uživali u izboru koji smo pripremili, interes je bio velik i reakcije odlične, rekao je Denis Pilepić, koordinator UHVATI FILM Hrvatska i predsjednik Udruge Spirit.

Ovo definitivno nisu filmovi samo za osobe sa invaliditetom, to su filmovi koje bi svaki čovjek trebao pogledati, drži Nina Sivec, viša kustosica u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.

- Riječ je o filmovima koje se lako može pustiti djeci i time ih preodgajati jer kroz njih mogu puno naučiti o svakodnevnom životu na jedan lak, pitak i zabavan način. Uživala sam u svakom trenu priredbe kao i svaki puta sam iznenađena i oduševljena filmovima koji nam se pripreme, filmovi su jako emotivni i kvalitetni, rekla je Nina Sivec.
Filmovi su jako različiti jer svaki autor svaka osoba donosi specifičnu temu, smatra doc. dr. sc. Natalija Lisak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

- Meni je pasala ta različitost. Netko govori o kulturi, netko pokazuje svoj kapacitet i svoje jake strane, kroz umjetnički izražaj i kreativnost. Ovi filmovi baš zato što ih donose osobe sa invaliditetom trebaju biti raznovrsni.Svi ljubitelji filma kao medija i filmske umjetnosti bit će izuzetno zadovoljni kad vide ovu priredbu. Ako još niste- UHVATITE FILM, sigurno ćete biti oduševljeni, rekla je doc. dr. sc. Natalija Lisak.

Nakon Novog Sada i Banja Luke koji su upravo održani, UHVATI FILM ima i svoju centralnu Hrvatsku smotru 29. i 30. listopada u Rijeci, u HKD, pokrovitelji su Grad Rijeka odjel za kulturu i HAVC, a više o svemu možete saznati na www.spirit-ri.hr

Kvaliteta prikazanih radova poznata je svima koji su posjetiti mnoge dosadašnje aktivnosti Uhvati filma. Ipak, ovogodišnje izvješće žirija daje naslutiti da je ova godina nadmašila sva očekivanja.
Osim filmske strane, ovaj program ima i humanitarnu i edukativnu svrhu, što su prepoznale brojne škole i fakulteti, stoga se posebnim programima na osnovu filmova sa Festa obrađuju teme koje ulaze u školski program.

Na programu UHVATI FILM u Rijeci,
u HKD utorak 29 i srijedu 30.10. od 19h,
predstaviti će se 20tak kratkih filmova iz 12 zemalja,
svi su prevedeni i titlovani na hrvatski. Teme koje obrađuju su zaista originalne i provokativne, neuobičajeno direktne za naše podneblje, a priča se o sportu, umjetnosti, školstvu, ali i intimnim odnosima, te posljedicama odnosa koji "nisu baš dobrovoljni".

Orgazatori hrvatskog dijela UHVATI FILMA su Udruga Spirit iz Rijeke, a najavljuju dodatna iznenađenja i goste.
ULAZ JE BESPLATAN - DONACIJE SU DOBRODOŠLE.

INSERTI:
Primjeri filmova za mlađe

Primjeri sportskih tema

TIFLOLOŠKI MUZEJ IZJAVE I INSERTI

P.s.
dodatni info
direktorica uhvati filma SR, dolazi u rijeku u nedjelju na fest, biti će do četvrtka jutro,
✨Milesa Melissa Milinković jedina je predstavnica iz Srbije u kampanji UN Women Europe and Central Asia povodom 25 godina donošenja Pekinške deklaracije.

Udruga Spirit
Rijeka
21 godina odličnih programa!
www.spirit-ri.hr
www.poriluk.com
www.volonterigodine.info


UHVATI FILM 2019 1