BUĐENJE UŽITKA, SRCA I SEKSUALNOSTI - PREDAVANJE

Koliko užitka imamo trenutno u životu ? Znamo li, osjećamo li što nam donosi užitak?
Jesmo li u dobrom odnosu sa svojom seksualnošću?
Osjećamo li se krivima zbog svojih (prirodnih) impulsa? Tajimo ih? Sram nas je iti pričati o tome?
Doživljavate li seksualnost kao dio svog identiteta? Ili na seksualne teme reagirate sa dozom srama, nelagodnosti, povlačenja?

Jesmo li iskoristili ljude za svoj seksualni užitak ili se mi osjećamo iskorištenima?
Jesmo li dovoljno snažni i možemo li poštivati svoje tjelesne i seksualne granice?
Jesmo li ikada dozvolili odnos/vezu s osobom koju stvarno nismo voljeli, ali nam se točinilo bolje nego da smo sami?
Ako nismo u dobrom kontaktu sa vlastitom seksualnošću, jesmo li sposobni pokazati interes i djelovati u smjeru iscjeljivanja svojih seksualnih neravnoteža?

asjaOTVORENO PREDAVANJE:
Srijeda, 16.05. 2018. u 20 h
Hotel Park, Hatzeov Perivoj 3, Split

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE

Predavačica: Asja K. Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj, voditeljica Integral Centra u Splitu

Većina naših odraslih ponašanja i pogleda, naše seksualnosti, naših sadašnjih želja, načina na koji se odnosimo prema drugima, kako vidimo i (ne)osjećamo samopoštovanje i ljubav prema sebi – posljedično je način na koji smo odrastali, učili što je ljubav, što je odnos i povezanost, a tome je pridonio i utjecaj okoline u kojoj se razvio naš osjećaj za prepoznavanje za našu seksualnost.

Potreba za seksualnim užitkom je prirodan i vrlo jak impus. Što je tijelo slobodnije, protočnije, manje inhibirano imamo veći kapacitet za užitak. Ako nemamo užitak u vlastitom tijelu, nećemo ga imati ni u ostalim aspektima svog života.

Negiranje vlastite seksualnosti je negiranje sebe. Snažan nagon, postaje još snažniji ako ga potiskujemo ili negiramo. Obiteljskim odgojem, te kršćanskom kulturom od malena su nas kažnjavali ili posramljivali, uvjeravali da je to krivo, zabranjeno pa se posjećamo loši. Svaki put kad smo u dodiru s ovim osramoćenim emocijama automatski ćemo osjećati krivnju ili sram i pokušavati kontrolirali ili sakriti emocije, ili u najmanju ruku, izvinjavati se zbog njih. Zato je integracija srca i seksualosti veliki konflikt kod ljudi. A blokirana/potisnuta seksualnost vodi u svadljivost, inertnost, anksioznost, deprimiranost, ogovaranje.

Prirodna seksualnost (ako nije došlo do iskrivljenja) je oslobođena straha,krivnje,srama.

Kroz konstruktivne kompromise u seksulnosti, u odnosu, učimo transcedirati Ego. Nagon za vezivanjem je mediator između seksualnog impusa i privremenog osjećaja zaljubljenosti, koji može prerasti u dublju ljubav.

Prepoznavanjem sebe kao izvorišta, nekog tko se iznova i iznova otkriva i prepušta sebi i partneru (ne samo tjelesno i emocionalno) na nove načine možemo rasplamsati dopominske kanale tj ljubav i zaljubljenost.

facebook mali