ČEMU SLUŽE OSJEĆAJI?

Otvoreno predavanje: ČEMU SLUŽE OSJEĆAJI?
- Kako prepoznati i podržati dječje emocionalno sazrijevanje-

srijeda, 26.6.2019.
19.00-20.30 sati,
Gundulićeva 19/1, prvi kat (CIR), Zagreb

predavačica: Mihaela Richter, integrativna tjelesno-orijentirana terapeutkinja

Roditelji se često pitaju kako se ponašati prema djeci kada su u određenom emocionalnom stanju kao na primjer ljutnja, tuga ili strah. Ako smo i sami osvijestili i prihvatili svoje osjećaje kao integrativni dio sebe, s puno više lakoće ćemo pomoći djetetu u razumijevanju i izražavanju njegovih ili njenih emocija. Isto tako ako nismo ni sami bili podržani u izražavanju emocija, dječja ekspresija emocija bit će nam noćna mora. Učenje o osjećajima, načinu razumijevanja sebe i drugoga je izrazito bitan dio odrastanja. Nažalost kroz formalno obrazovanje djeca u maloj mjeri direktno uče o važnosti izražavanja vlastitih emocija, te prihvaćanju tuđih. Kroz ovo predavanje proći ćemo sljedeće bitne teme:
- koje su glavne emocije i čemu nam služe
- kako razumjeti što dijete prolazi u određenom emocionalnom stanju
- nošenje s emocijama i upravljanje njima - posebno kako proći frustraciju
- kako razvijati emocionalnu inteligenciju djeteta
- kako emocionalno razumijevanje utječe na socijalne vještine
- koja je uloga roditelja u razvijanju emocionalne inteligencije kod djeteta

Predavanje je besplatno.
Potrebna je prijava na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o programu:
Program Svjesno roditeljstvo je nastao iz potrebe da se roditelji podrže u upoznavanju, podršci i razumijevanju svog djeteta te u stvaranju njihova kvalitetnog odnosa. Smatramo da ne postoji univerzalni roditelj, već svatko od nas treba otkriti kakav roditelj želi biti i koje norme i vrijednosti želi prenositi imajući na pameti da svako dijete dolazi s vrlo specifičnim karakterom. Ipak, sigurno je da djeca prolaze iste razvojne faze i imaju slične potrebe, a razumijevanje i znanje o razvoju djeteta doista je nužno. Razvoj djeteta tijekom prve tri godine, ali i kasnije, kao i obiteljska dinamika, količina pažnje i ljubavi koje dijete dobije imaju neizmjeran utjecaj na način na koji se svatko od nas formira u odraslu osobu. Koliko smo sigurnosti, pažnje, podrške te jasnih granica dobili od roditelja i svoje okoline, toliko ćemo se u odrasloj dobi znati založiti za sebe te biti sigurna i zadovoljna osoba koja zna prepoznati svoje potrebe.
Specifičnost našeg programa je da se bavi razvojem djeteta od rođenja, kroz predškolsku dob, školsku dob pa sve do adolescencije. Dodatne teme su posvećene partnerskom odnosu i uključivanju zajednice u odgoj djeteta.

www.svjesno-roditeljstvo.comFoto: Image by Gerhard Gellinger from Pixabay