SPLIT - predavanje - Prolazak kroz tugu, slabost ili sloboda, 13.01. u 18:00, IPD Centar Split

Da li vam se čini da se svako malo rasplačete? Možda ste često tužni a suze ne idu? Pa guši u prsima i staje u grlu. Možda tugu doživljavate kao konstantno raspoloženje s kojim živite i ne znate šta s tim?

Ili ste ona jaka osoba koja nikad ne plače? Suze su znak slabosti i to si ne mogu dozvoliti. Pa čak i kad mi je najteže, kad osjećam pritisak u glavi i kao da me peče u očima, ne pokušam zastati, nego nađem distrakciju, bilo kroz posao, odnose, obaveze, kroz sve ono što moram, jer nemam sad vremena za plakanje… A možda ste ponekad pomislili – da mi se samo isplakati, spasila bi se.

Da li mi tuđa tuga stvara nelagodu? Pa onda pokušavam „popraviti“ onoga tko je tužan i oraspoložiti ga. Ako ta taktika ne upali, da li izbjegavam ljude koji su tužni?

Ako se ne prepoznajete u ničemu od navedenoga, možete li primijetiti koliko često ste ljuti, možda čak i grubi prema drugima. I nemate suosjećanja za tuđe suze, čak i ako je osobi teško iz realnih razloga, i raspada se od tuge pred vama.

Tuga je jedna od onih emocija koje znaju biti jako teške i ne znamo što s njom. Doživljavamo je dosta negativno, jer nam izaziva nelagodu i slabost u tijelu. Čini nas ranjivim. Suze kao manifestacija tuge se često tretiraju kao znak slabosti, pa ih gutamo, da nitko ne primijeti kako smo jadni i slabi. Ako ih možda i pokažemo drugima, bude nas sram.

Ponekad su suze jedino što imamo, pa ih često koristimo i kao da se njima ponosimo -“ da svi vide koliko je meni teško“. Pa nam nesvjesno, naše suze i tuga, budu sredstvo manipulacije u odnosima, najčešće najbližim, ali i u ostatku života, bilo prijateljskom, bilo poslovnom.

Opće uvjerenje koje kaže: muškarci ne plaču (jer su jaki i sposobni), često se u našem društvu dokazuje kao istinito, pa sretnemo dosta jakih muškaraca koji kao da ne mogu uopće ući u kontakt sa bilo kojim osjećajem. Ili jake žene koje djeluju hladno i bezosjećajno.

Da li vam je potrebna dozvola za vašu tugu? Odobrenje? Ili želite znati zašto je toliko često prisutna u vašem životu, bez nekog konkretnog razloga? Šta kad sam tužna? Zašto mene tuga ne dira?
Ako vas ova tema negdje dodiruje, dobrodošli ste na naše besplatno predavanje.

Predavačica: Marija Meter, terapeut integralne tjelesne terapije
Lokacija: Hotel Park, Hatzeov perivoj 3, Split
Termin: 13.01.2020. ponedjeljak, u 18 sati
Prijave su obavezne na: marija@ipd-center.eu

Photo by Aliyah Jamous on Unsplash