Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe

tamburaMeđunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe

vrijeme: 11.05.2012. - 20.05.2012.

mjesto: Osijek, Vukovar, Donji Miholjac, Feričanci, Sombor, Pečuh, Našice

Ove će godine XXXV. MFHTG okupiti dvadesetak tamburaških orkestara. Nakon otvorenja u Osijeku, 11. svibnja 2012, u 20 sati, u Hrvatskome narodnom kazalištu, orkestri će se predstaviti publici u Vukovaru, Donjem Miholjcu, Feričancima, Somboru, Pečuhu i Našicama u kojima će biti i svečano zatvaranje uz proglašenje rezultata, 20. svibnja.

Na otvorenju u Osijeku sudjelovat će STD Paje Kolarića (dirigentica Tihana Huber), Glazbeno društvo Tamburjaši iz slovenske Vipave (dirigentica Vlasta Lokar Lavrenčić) i KUD Gaj iz Zagreba (dirigent Krešimir Račić), te solisti Lidija Horvat Dunjko, Jasna Komendanović i Kristina Brkić. Nastupit će i HPD Lipa koje će, osim himne pjevati uz STD Paje Kolarića.

Program će početi izvedbom pjesme "Bijeli jasmini" KUD-a Gaj i Lidije Horvat Dunjko u znak sjećanja na Franu Draguna, počassnog predsjednika Hrvatskog tamburaškog saveza koji je preminuo krajem prošle godine.

Voditeljica će i ove godine biti Vlasta Ramljak.

STD Paje Kolarića utemeljitelj je Međunarodnoga festivala hrvatske tamburaške glazbe koji se održava od 1961. godine, a tradicionalno sudjeluje na otvorenju u Osijeku. Ove će se godine dječji tamburaški orkestar STD Paje Kolarića na festivalu predstaviti četirima skladbama:

1. Rudolf Rajter: "Rondo"
2. Julije Njikoš: "Romanca u G - duru"
3. Tihana Huber: "Artemis" (praizvedba)
4. Tihana Huber: "Noćno nebo" (uz solisticu Jasnu Komendanović i Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" iz Osijeka)