Što vašem tijelu treba (jednom godišnje)

benralstonŽelite li više čarolije?

U siječnju 2001. otputovao sam u Indiju kako bih postao učitelj joge. Taj najteži, najgrublji, najnaporniji, najbolniji i sasvim sigurno najjadniji mjesec moga života također je bio i prekretnica - tada sam počeo preuzimati odgovornost za sebe, pronašao sam svoj put i počeo stvarno živjeti.

Od tada sam sudjelovao na mnogim povlačenjima, a i vodio ih. Sada ne mogu zamisliti da mi prođe godina ili dvije bez povlačenja.

To je potrebno mojem tijelu.

Potrebno je i vašem.

Suvremeni način života je brz i izrazito stresan. Svakodnevica nas povuče prije nego što kažemo 'moram-obratiti-pažnju'. I onda nas ispljune još jedna prohujala godina. Neostvarenih odluka nasukanih u našoj podsvjesti mi ratujemo sami sa sobom, ne shvaćajući da je pravi neprijatelj sistem kojemu smo dozvolili da nas obuzme - i naše razmišljanje da je on potreban nama.

Nije nam potreban - mi smo potrebni njemu. Nama ništa ne treba. I to je ono što duboko osjetimo kada odemo na povlačenje.

Shvatimo da smo sasvim u redu takvi kakvi jesmo.

Bez bežičnog interneta, bez mobitela, bez medijske buke - samo s prirodom.

I naravno, tu je joga (ili Tai Chi), svježa, dobra hrana, svjesno opuštanje, ono što osjećamo kada smo okruženi ljudima koji su poput nas (zajedništvo, ne?), duboko disanje, te prostor i vrijeme jednostavno za uživanje.

Sve to ljudska bića trebaju svakodnevno, no većina je ljudi toga gladna.

Trenutak u kojemu sam shvatio da su povlačenja stvarno važna bio je na samom kraju prvoga povlačenja koje sam vodio. Bilo je sredina ljeta, na otoku u Hrvatskoj, a nas 35 započelo je tjedan stojeći u krugu i držeći se za ruke, dok sam glasno izgovarao svetu mantru za sretne početke.

Na kraju tjedna stali smo u krug držeći se za ruke, a ja sam glasno izgovarao svetu mantru za sretne završetke, a zatim iskoračio ispod nadstrešnice koja nas je prekrivala.

Svi unaokolo stajali su i gledali u nebo, pokazujući na nešto zadiviljenih izraza lica.

aureolaOko Sunca je bila savršena aureola duginih boja:

Prilično sretan završetak, ha!?

Nikada prije u životu nisam takvo što vidio - i za mene je to bilo (možete mi reći da brijem, ako baš hoćete!) poput božanskog znaka, skoro kao neonska reklama na kojoj svjetlećim slovima sasvim jasno piše:

"Da, na dobrom si putu, nastavi, dobro je to."

Stoga sam nastavio sudjelovati na povlačenjima i voditi ih. Vjerujem da povremeno trebamo napustiti sistem da bismo se podsjetili što nam je uistinu važno a što ne.

Jednako kao što znamo da nam je jednom tjedno potreban vikend, nadam se da ćemo jednoga dana svi odlaziti na povlačenja jednom godišnje (kao što i naše aute redovito servisiramo). Kako bismo iskoračili iz svakodnevice i podsjetili se da je život svetinja, čarolija i tajna, te kako bismo to aktivno proslavili i bili potpuno u toj svjesnosti.

U kolovozu ove godine vodim povlačenje na otoku Ižu, u Hrvatskoj. Pogledajte ovaj prekrasni video o Ižu, a ako vas zanima, ovdje je i više informacija o povlačenju:

- video o Ižu: 
http://vimeo.com/10349179 

- informacije o povlačenju:  
http://premcenter.si/hr/povlacenja/iz/ 

A ako ne ove godine, onda iduće. Ako ne na neko od mojih povlačenja, ona kod nekoga drugoga - priuštite povlačenje sebi i svijetu koji vas okružuje kako biste ostali povezani s radošću i čuđenjem i čarolijom koja je duboko u nama.

Nemojte da vas život zarobi. Živite ga - potpuno, srčano, smisleno. A ako niste sigurni kako, otkrijte to.

                                                                                                                                  Ben Ralston

benralston2Naše je vrijeme ovdje dragocjeno i vrlo, vrlo prolazno.

Ben Ralston se gotovo pridružio vojsci u 18-oj. U 32-oj je skoro postao swami, jogijski redovnik. Sada je iscjelitelj i instruktor Terapije referentne točke, te učitelj joge u tradiciji Sivanande. Njegov iscjeliteljski rad prepoznaje traume kao temeljni uzork gotovo svih ljudskih problema te razriješava traume na uzročnoj razini - instinkta preživljavanja koje osjećamo u trbuhu. U pozadini njegova rada je namjera buđenja osobne moći kod ljudi. Ben se bavi svojim međunarodnom terapeutskom praksom, osposobljavanjem terapeuta i pisanjem. Kao vrlo iskusan učitelj joge i meditacije povremeno vodi povlačenja za male grupe i pojedince u svojem domu na brdovitom istoku Slovenije ili na obali Jadrana u Hrvatskoj. Za više informacija o Benovom radu posjetite njegovu web stranicu, pratite ga na Facebooku ili čitajte njegov blog Grounded Spirituality.