DUO FRANOLIĆ GABRIĆ

Duo Franolić Gabrić izvodi autorske kompozicije. Spajaju elemente tradicionalne orijentalne i balkanske glazbe s indijskom, jazz, romskom i klasičnom glazbom, te spontano stvaraju nove glazbene oblike. Oud i viola prirodno se prožimaju svojim toplim zvucima. To je glazba koja nastaje u trenutku i stvara magičnu atmosferu.


Izdali su album TRIPTYCH za Nota Bene Music https://notabene.lnk.to/Triptych 

A couple of men playing guitars  Description automatically generated with medium confidence
Emil Gabrić, viola, Dražen Franolić, oud (arapska lutnja). Foto Doring

Emil Gabrić, violina i viola 
Odrastao u Subotici gdje je po cijele dane pjevao i tjerao baku i prabaku da mu glume prateći bend. Predškolsko razdoblje obilježava mu podstanarski život kod poznate glazbene obitelji Toplak gdje mu dopuštaju da svira po njihovom klaviru. Vrlo brzo upisuje glazbenu školu i donosi odluku koja će mu obilježiti život – svirat će violinu. Razlozi su bili prozaični: harmonika mu je bila preteška, flauta je bila preskupa, a violina se mogla posuditi u glazbenoj školi. Uz klasično glazbeno obrazovanje Emilov glazbeni put obilježavaju i susreti s romskom, srpskom i mađarskom glazbom. Do srednje škole osvojio je brojne nagrade na natjecanjima te ostvario niz uspješnih koncerata solo i uz orkestar. Pripremao se za odlazak na studij u inozemstvo, ali je rat sve prekinuo. Upisao je novosadsku glazbenu akademiju sa 16 godina, a već sa 17 godina studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. član je Paganini banda, a paralelno bio je i član Lada, snimio oko tristotinjak skladbi za razne izvođače, film, kazališne predstave i televizijske serije. Uvijek je htio svirati violu pa je 2013. upisao i studij viole.  Od 2017. član je The Kazetofona s kojima očekuje skorašnji izlazak prvog albuma. Od 2020. član trija Franolić, Ćulap, Gabrić. Dobitnik  je nagrade Status 2020. godine.

Dražen Franolić - oud (arapska lutnja)
Stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. U okviru nove suradnje trija Franolić Ćulap Gabrić priprema novi album. S trijom Franolić Ćulap Jovanović (suradnja s Markom Jovanovićem, usnoharmonikašem iz Berlina), u izdavačkoj kući Geenger Records izdao dva albuma - Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama (bendir, tar, dombek, udu) za istu je izdavačku kuću snimio i albume Bujrum (2013.) i Česmu (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju Dražen Franolić imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C. S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.

Dražen Franolić web.