Duh Jugoslavije u srcu Zagreba

Stand-up komičar nudi sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije
Sezona stand-up komedije u Zagrebu u punom je zamahu. Klubovi su puni, a dva puta se, samo ove jeseni, napunio i Lisinski! Pored hrvatskih snaga ovog žanra, u goste dolaze i njihove kolege iz regionalnog okruženja, ali i par zvučnih svjetskih imena. Stoga se može reći da Zagreb i jest regionalno središte stand-up komedije. Međutim, ovaj grad je poseban i po još jednom stand-up specijelitetu: u njemu živi i iz njega djeluje jedini jugoslavenski stand-up komičar.

Mislim da je najpraviljnije reći post-jugoslavenski!, komentira Pedja Bajović i nastavlja, Ne volim izraz „bivša Jugoslavija“, jer to kao da implicira da postoji sadašnja, ali mi nije ni problem kada me se naziva Jugoslavenom. Tako se kulturološki i osjećam, međutim taj pojam kod mnogih ima više političku negoli, primjerice, kulturološku konotaciju.

Ovaj komičar, jedan od pokretača domaće stand-up scene, odlučio je da će ova sezona biti posljednja za izvođenje njegovog tematskog prvijenca nazvanog S NOGU* (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije) u Zagrebu, a sljedeća večer smijeha će po drugi puta naći svoje mjesto u kazalištu Mala scena na Medveščaku 2, i to u petak 30. studenog, s početkom u 20 sati.

Predstava s kojom će izaći pred publiku, nastala je prije više od šest godina za potrebe tadašnje regionalne turneje i bila je prva solo predstava jednog našeg stand-up komičara. U međuvremenu su Pedja Bajović i njegova S NOGU* obišli više od 25 zemalja svijeta te par stotina gradova.

Upravo me iskustvo putovanja dodatno uvjerilo da je jugoslavensko nasljeđe i dalje vrlo živo. Ponavljam, politička rasprava i podjele na ove i one me manje interesiraju. Ono što je terenska činjenica je da s ovom pričom jednako dobro prolazim bilo gdje u Hrvatskoj, ali, primjerice, i u Čačku, Štipu ili Konjicu, a o velikim gradovima da i ne govorim! S druge strane, iz Mađarske, Austrije ili Italije me još nitko o loklanih organizatora nije zvao da gostujem s ovom predstavom!

Kako bi demistificirao jugonostalgiju, ovaj stand-up komičar je na prošlu izvedbu predstave pozvao članove vladajućeg HDZ-a i ponudio im besplatne ulaznice. Odaziv je, prema riječima organizatora, bio - nula!

Moram priznati da sam razočaran. Oni, kao državotvorna stranka, stalno pozivaju na nekakvu pomirbu i na dijalog o takvim temama, a kada ih se ljubazno i nadasve dobrohotno pozove na jednu takvu prigodu - ne odazovu se. Moj poziv im i dalje stoji, ali ovog puta moraju platiti kartu!

Ulaznice, po cijeni od 60 kn, mogu se rezervirati i kupiti na web stranicama Male scene ili na blagajni kazališta na adresi Medveščak 2.

Više informacija o ovoj predstavi te stand-up komičaru možete naći na web stranici www.pedjabajovic.com/snogu.

Pedja poklanja 2 puta po dvije ulaznice Drumtidam čitateljicama i čitateljima koji se prvi prijave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uživajte  :)