Ekstrakt korejskog crvenog ginsenga

Iako se zovu isto, različite vrste ginsenga imaju različito djelovanje te čak simboliziraju različitu energiju. Dok onaj američki ginseng, Panax Quinquefolius, ima yin energiju, rashlađuje tijelo i koristi se kod groznice, djelovanje azijskog, odnosno korejskog Panax Ginsenga, koji predstavlja drevni koncept yang energije, ima suprotan učinak i koristi se za poboljšanje cirkulacije i oporavak organizma. Spomenimo još i sibirski ginseng (Eleutherococcus Senticosus) koji je otkriven kada se pokušala pronaći jeftinija alternativa relativno skupom korejskom ginsengu (ispitivanja su pokazala da imaju potpuno drukčiji sastav) i tu ćemo stati prije nego nastane zbrka.

Sve to o vrstama ginsenga poznato nam je jer se radi o jednoj od najstarijih, najviše upotrebljavanih i najviše proučavanih biljaka na svijetu, te smo odnedavno u ponudu našeg webshopa uvrstili ekstrakt onog najcjenjenijeg, korejskog crvenog ginsenga. Da bi se dobio ovaj dodatak prehrani ginseng se bere tek nakon šest godina starosti, te se korijen biljke bez prethodnog guljenja obrađuje na pari na 70 stupnjeva, zbog čega i ima sjajnu crvenkasto-smeđu boju. Tek nakon toga ginseng se suši. Bijeli se ginseng pak dobiva guljenjem te sušenjem svježe biljke, koja je rasla četiri do šest godina. Zbog toga što se suši na zraku i suncu može imati manje terapijskih sastojaka, te se stoga crveni ginseng češće upotrebljava kao sredstvo za liječenja u biljnoj medicini.

Odlika crvenog ginsenga je da se bolje apsorbira od drugih vrsta ginsenga zbog načina pripreme te ima veću učinkovitost jer se brojni korisni sastojci nalaze blizu kore, a tijekom obrade crvenom ginsengu se ne uklanja kora. Obzirom se najprije pari, a tek potom suši, djelatne tvari crvenog ginsenga postaju snažnije. Također, dugotrajnije stajanje ne smanjuje njihovu djelotvornost.

gingseng 2Učinak korejskog crvenog ginsenga se pojačava ako se uzima redovito i tijekom dužeg razdoblja, a neka djelovanja potvrdila je i moderna znanost, od onih da štiti jetru i smanjuje posljedice mamurluka do onih da može pomoći u obnavljanju koštane srži oštećene izlaganjem radijaciji te povećati broj crvenih krvnih stanica.

Otkriven je prije oko 5.000 godina, te je vrlo brzo postao cijenjen zbog toga što je vraćao snagu i obnavljao energiju. Preporučali su ga za prosvjetljenje uma i povećanje mudrosti. Raste na skrovitim mjestima u sjenovitim šumama i na brežuljcima Koreje, Kine i Rusije, no najpovoljnija klima i najkvalitetnija zemljišta nalaze se u Koreji gdje je tehnika uzgoja, stara više od 400 godina, dosegla takvu razinu da se uzgojeni ginseng po svojim karakteristikama u potpunosti približio divljoj biljci. Naime, u stara vremena koristio se samo divlji ginseng jer se zbog svoje osjetljivosti i posebnih uvjeta u kojima mora rasti, od odgovarajuće temperature do sjenovitog tla bogatog mineralima, ginseng nije mogao uzgojiti.

Poznat je kao adaptogen, odnosno sredstvo koje povećava otpornost na stres. Također se navodi kako jača imunološki sustav, daje energiju i vitalnost, podmlađuje organizam tako što poboljšava njegove funkcije. Osim odličnog djelovanja na imunološki, smatra se da ginseng povoljan učinak bilježi i na živčani i krvožilni sustav. Povećava koncentraciju, intelektualnu sposobnost i pamćenje, pomaže kod glavobolje, nesanice i djeluje antidepresivno te protuupalno. Osim toga čisti krv, neutralizira teške metale, spriječava anemiju, snižava razinu šećera i kolesterola u krvi, regulira krvni tlak, poboljšava cirkulaciju, te je odličan antioksidans. Pa i sam naziv mu potiče od grčke riječi panax, što u prijevodu znači – svelijek.
Više o ginsengu na https://ginseng.com.hr/

Pine
Josipa Završnika 7, Rijeka,
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel.: 098/319856

 ♦