Kreirani novi edukativni alati i nove školske banke sjemenja u Novom Selu Rok i Vratišincu

Udruga Biovrt završava projekt „Školska banka sjemena za budućnost” u sklopu kojeg smo uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec oformili i dvije školske banke sjemena.

Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 125 učenika obje škole, a na 28 vrtlarskih radionica i 6 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika koji su se educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održali smo i 7 volonterskih akcija na kojima je sudjelovalo preko 150 volontera te ostvareno preko 300 volonterskih sati.
Uveli su učenike u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenike smo educirali i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti kod ustanove Međimurska priroda u centru "Med dvemi vodami", te na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor.

školska banka logoOrganizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane te blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu memory igru „Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima“ gdje će učenici vježbati i pamćenje i prepoznati bilje u različitim fazama rasta i njihovo sjeme. Silvija Kolar-Fodor napisala je istoimenu brošuru o skupljanju sjemenja najčešćih biljaka koje uzgajamo u vrtovima. Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire.

Napravili smo i edukativni video o čuvanju sjemenja koji je bio premijerno prikazani na završnim konferencijama projekta u PŠ N.S.Rok i u OŠ Vratišinec. Pozivamo i vas da pogledate video te se informirate o osnovama skupljanja i čuvanja sjemenja na poveznici:

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu! Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koji će moći i sami napraviti velike primjene u društvu!

Projekt “Školska banka sjemena za budućnost” traje od 08.11.2021.-31.08.2022. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.