Pozivamo vas na radionicu geakulture s Markom Pogačnikom u Istri!

Radionica se održava 27-29. rujna 2024., a započinje uvodnim sastankom u petak, 27. rujna u večernjim satima. Subota i nedjelja rezervirane su za terenski rad na raznim lokacijama u hrvatskom dijelu Istre, a u subotu u 18:30 održat će se predavanje Marka Pogačnika u kupoli Zvjezdarnice Višnjan. Radionica završava u nedjelju, 29. rujna u kasnoposlijepodnevnim satima. Jezik radionice je hrvatski.

Molimo prijavite se putem obrasca za prijavu:
https://forms.gle/UnuuR3PjBYaEoLHCA

Ako imate dodatne upite, kontaktirajte nas na geakultura[et]mi3.hr

Tko je Marko Pogačnik?
Marko Pogačnik svjetski je priznat slovenski umjetnik rođen u Kranju 1944. godine. Proslavio se radom s avangardnom umjetničkom skupinom OHO 60-ih godina prošlog stoljeća, u sklopu koje je 1971. nastala i eko-zajednica u selu Šempasu u Vipavskoj dolini gdje i danas živi sa svojom obitelji. Ova su iskustva
postavila osnovu njegovog rada koju sažima u geslo „Umjetnost života – život umjetnosti“.

Marko se 1979. godine počeo baviti metodama iscjeljenja Zemlje. Poznat je po svojim kozmogramima uklesanima u kamene stupove i postavljene na specifična mjesta u energetskoj mreži predjela – postupak koji je nazvao „litopunkturom“.
Od tada do danas radi litopunkturnu obnovu kraja, urbanistička savjetovanja i krajobrazni dizajn za predjele diljem svijeta, u sklopu vlastitih edukacija i na poziv brojnih gradova (mahom njemačkih i švicarskih).
Svoja saznanja i uvide o Zemlji kao svjesnom biću te višedimenzionalnosti prostora koji nastanjujemo s vremenom uobličuje u znanje koje naziva „geomantijom“ te osniva škole geomantije u sklopu kojih podučava u Njemačkoj, Francuskoj i Sloveniji.

S vremenom fokus sa „znanja o skrivenim dimenzijama prostora“ prerasta u potrebu da se svjestan i osjećajan odnos s prostorom živi i zaživi u kulturi ljudi.
Stoga Marko sada govori radije o „geakulturi“, modelu društvenog i individualnog funkcioniranja koji počiva na suradnji čovjeka i Gaje (Zemlje kao živog i svjesnog bića).
Prije desetak godina počinje podučavati jezik kozmograma u pokretu – sustav vježbi nazvan „Gaia Touch“ kojima je cilj na iskustven i cjelovit način približiti svjestan kontakt s prostorom i elementarnim prisutnostima u njemu.
Autor je više desetaka knjiga, od kojih su brojne prevedene na hrvatski jezik.

Marko je također autor grba i zastave Republike Slovenije, a od 2016. do 2022.
djelovao je kao UNESCO-ov umjetnik za mir.
Markova službena stranica:
Što će se događati na radionici?
Pozivamo vas da nam se pridružite istraživanju krajolika Istre kroz „umjetnost susretanja“ prostora, bića u njemu i samih sebe. Geakultura znači priznavanje i pozivanje subjektivne i iracionalne, intimne i osjećajne percepcije u svoj doživljaj stvarnosti, a radionica nudi mogućnost da se na taj način doživi istarski kraj.
Pritom je tu Markovo vodstvo i jezik koji nudi za uobličavanje iskustava u riječi (baziran na bićima iz narodnih predaja naših krajeva), a svjedočiti njegovom načinu susretanja prostora već je nadahnuće samo za sebe. Jasnoći i intenzitetu iskustva pridonosi i grupni „spremnik“ unutar kojega se fragmenti individualnih doživljaja prostora obično spontano povežu u jednu cjelovitu sliku tanahnih dimenzija kraja, životnih sila i elementarnih bića koja ga nastavaju, istovremeno ostavljajući individualni uvid pojedincu koji ga susreće.

Istraživanje kraja s Markom i njegovim suradnicima uvijek predstavlja jednu vrstu hodočašća i preobrazbenog putovanja koje otvara vrata mogućnostima toga što bi sve „putovanje“, „istraživanje“ i „upoznavanje novih mjesta“ zapravo moglo značiti.

Ako vas zanima kako bi to izgledalo temeljeno na suosjećanju i ljubavi, ovo je radionica za vas. Ako naprosto ne želite propustiti susret sa starim majstorom u magičnoj Istri – i za vas je.

Cijena radionice je 90 eura za rane prijave do 10. rujna, nakon toga cijena je 120 eura. Predavanje u subotu, 28. rujna otvoreno je i moguće mu je prisustvovati bez pohađanja vikend radionice, a preporučena donacija je 10 eura za one koji ne sudjeluju na cijeloj radionici.

Molimo prijavite se putem obrasca za prijavu. Svoje mjesto čuvate uplatom iznosa za radionicu. https://forms.gle/UnuuR3PjBYaEoLHCA

Ako imate dodatne upite, kontaktirajte nas na geakultura[et]mi3.hr

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦

♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam