OŠ Drenje videom o problemu bacanja hrane osvojila Europu

Još jedan uspjeh hrvatskih učenika i učenica! Video Osnovne škole Drenje, koji tematizira problem bacanja hrane, osvojio je visoko drugo mjesto na europskom natjecanju u sklopu projektu „EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno“.

Cilj ovog projekta u kojem, uz Hrvatsku, sudjeluje još 11 europskih zemalja, jest potaknuti učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja, od kojih upravo problem bacanja hrane i broj gladnih ljudi spadaju među goruće teme današnjice.

Svoj put na europsko natjecanje baranjski su učenici izborili putem nacionalnog video natječaja “Tanjur pun dobrote” u organizaciji Udruge Žmergo u kojem je sudjelovalo čak 400 hrvatskih učenika i učenica iz 22 osnovne i srednje škole. Njihov video uradak nazvan „Jedi lokalno, djeluj održivo” kojeg možete pogledati OVDJE, dobio je tako priliku predstavljati Hrvatsku, uz Austriju, Cipar, Francusku, Italiju, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku.

Žiri EAThink2015 natječaja pohvalio je hrvatskog predstavnika za kreativnost te lijepo i efektno promišljanje problematike i teme natječaja. Pobjedu je odnijela Francuska (uz 8,19 bodova) s vrlo sitnom bodovnom prednošću nad hrvatskim predstavnikom (uz 8,05 bodova). 

Pobjednički francuski video, o količini pitke vode koja je potrebna za proizvodnju hrane i koja istovremeno iscrpljuje dragocjene svjetske zalihe, možete pogledati OVDJE, a video spotove svih zemalja koje su sudjelovale u natjecanju OVDJE.

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj inicijativi, hrvatski su učenici i učenice prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, u sklopu projekta potaknulo ih se i na konkretno djelovanje - kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.