DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA.....

Obvezu dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti imaju: poslovni subjekt, kreditna institucija, kreditna unija, institucija za platni promet, institucija za elektronički novac, drugi vjerovnik sukladno propisu kojim se uređuje potrošačko kreditiranje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak-HBOR i pružatelji financijskih usluga (članak 42. stavak 1. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, Narodne novine br. 57/22). Za navedene subjekte dvojno iskazivanje obavezno je isključivo prema potrošačima u Republici Hrvatskoj.

POTROŠAČ je svaka fizička osoba koja sklapa pravni posao izvan svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti.

Obveza dvojnog iskazivanja postoji samo prema potrošačima u RH, te se ne odnosi na cijene, ugovore, račune u transakcijama između poslovnih subjekata, poslovnih subjekata i tijela javnih vlasti, te između tijela javnih vlasti.

Obveza dvojnog iskazivanja na računu NE ODNOSI SE NA račune izdane ostalim poslovnim subjektima (trgovačkim društvima, obrtnicima, neprofitnim organizacijama i drugim pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju registriranu djelatnost), ali se odnosi na račun koji je izdan građaninu-fizičkoj osobi.

Dvojno iskazivanje započinje 05.09.2022. Poslovni subjekti pri ispostavljanju računa potrošaču moraju dvojno iskazati ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije ( članak 51. stavak 1. Zakona).
Fiksni tečaj I EUR=7,53450 kn

Dvojno iskazivanje može se koristiti i dobrovoljno, odnosno svi oni koji nisu u obvezi dvojnog iskazivanja cijena, mogu isto iskazivati i dobrovoljno.


♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam