Isprepletimo ruke | Pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

Pokretač akcije:           
Udruga „OZANA“, Centar OZANA i Štrikeraj Café
Akciju podržava:          
Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora
Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Klinika za psihijatriju Vrapče
Hrvatska Alzheimer alijansa

Pridružite nam se u akciji pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj!

Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bismo opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. Izrađivat će ih korisnici Udruge i Centra OZANA te svi okupljeni oko našeg Štrikeraj  Café-a, kao i svi ostali koji će se odazvati našem pozivu preko društvenih mreža i medija.

Akcijom također želimo, na svoj način, podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Kroz ovu bismo akciju osim toga još jednom ukazali na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati, te u skladu s epidemiološkom situacijom, organizirali radionice kako bismo zainteresiranima pružili mogućnost da usvoje ove korisne vještine i pridruže nam se u izradi rukavića.

Za sva pitanja o akciji slobodno se obratite gđi. Sandri Kerovec na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za informacije o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama slobodno se obratite Prof. dr. sc. Ninoslavu Mimici na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
U prilogu su i detaljne upute za izradu rukavića i primjer izrađenog rukavića te osnovne informacije o OZANI.
Hvala Vam.

Srdačan pozdrav
Voditeljica Štrikeraj Café-a       
Sandra Kerovec, mag.rehab.educ

UPUTE ZA IZRADU RUKAVIĆA

  • Izradite kvadrat dimenzija 28x28 ili 30x30 cm

Pri njegovoj izradi možete koristiti ostatke vunica i pamučnog konca koje imate kod kuće;
Možete koristiti vunicu bilo kakvog sastava – čistu vunu, mješavine, pamuk, akril, bambus, svilu; molimo vas samo da provjeriti jesu li ugodni za kožu (da ne iritiraju nježnu i osjetljivu kožu oboljelih)

Kvadrat možete izraditi pletenjem ili kukičanjem ili kombinacijom istih. Poželjno je da koristite što više različitih boja (veselih, živih boja), vunicu različite debljine i strukture, te što je moguće više različitih uzoraka, posebno onih reljefnih. Ovo je dobra prilika da se prisjetite i  isprobate sve koje znate ili naučite nove. Granica je samo vaša mašta!

Ukoliko želite, rukaviće možete plesti ili kukičati i u krug – promjer otprilike 14 cm, duljina 28-30; na tako izrađeni rukavić jedino je malo teže prišivati ukrase

  • Stavljanje ukrasa

Rukaviće izrađujemo za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija – koristiti će ih kao pomoć kad se osjećaju izgubljeno i nervozno jer će im privući pažnju, zaigrati njihove ruke, umiriti ih. Zbog toga na njih stavljamo razne ukrase koje mogu opipati ili povlačiti. Iako je web pun raznih ideja i na rukaviće stavljaju svašta, molimo vas da na njih stavljate isključivo mekane ukrase – aplikacije koje ćete izraditi sami ili koje imate kod kuće – čipkice, cvjetiće, leptiriće i slično. Ukoliko želite staviti gumbiće ili kuglice – izradite ih sami! Molimo vas da ne stavljate bilo što tvrdo (drveno, keramičko, plastično) jer se to može otkinuti i kao takvo predstavlja opasnost!
Sve što prišivate provjerite nekoliko puta, kako bismo bili sigurni da je čvrsto.
Ukoliko niste sigurni kako ih ukrasiti, pošaljite ih nama bez ukrasa, pa ćemo ih mi „doraditi“.

  • Završavanje 

Nakon što su na rukavić stavljeni ukrasi, presavijte ga na pola i spojite u tuljac.
Tako završen rukavić, zajedno sa svojim podacima (ime i prezime, mail) pošaljite na

Udruga OZANA
„Isprepletimo ruke!“
Ulica grada Vukovara 239
10 000 Zagreb

 

rukavić2

rukavić1

Ukratko o OZANI

Udruga „OZANA“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra OZANA, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija naših korisnika u svakodnevni život kao i promocija njihovog rada i sposobnosti.
Štrikeraj Café je poseban program kroz koji smo se otvorili prema zajednici – svi zainteresirani mogu nam se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s nama u našem prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti našim akcijama.
S vremenom smo sadržaj rada u Štrikeraj Café-u počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te smo dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako možemo i želimo pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava. 

 

 


alternativni-oglasni-centar-2


Želite možda oglasiti svoju radionicu, tečaj, predavanje, proizvod ?
Za samo 140 kn po objavi možemo kvalitetno promovirati vašu vijest.
Pošaljite nam upit na mail 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o našim mogućnostima možete vidjeti ovdje.