Mali Food Hub #2: Bioraznolikost, sjemenarstvo i razmjena

Drugo izdanje Malog Food Huba održat će se u subotu, 24. veljače od 10 do 14 sati u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ovoga puta u fokusu će biti Velika razmjena sjemena ZMAG / Recikiranog imanja te tema bioraznolikosti i kućnog sjemenarstva.

ZMAG-ova Velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Tako ćete u subotu u Malom Food Hubu moći pronaći pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i čuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, među kojima su: Ivan Juratek, Udruga Biovrt – u skladu s prirodom, Vesna Branilović – Za dobar san, OPG Jagoda Turk, Zlata Nanić, OPG Pelegrin, Andreja Zelena (Urbana vrtlarka), Svijet O’Bilja i OPG Šegović.

Uz razmjenu sjemena, pričat će se o bioraznolikosti i kućnom sjemenarstvu, obavljat će se zdrava nabavka na Malom placu, a nastavit će se i s Malim radnjama sijanja i planiranja Hubovog gradskog vrta. Također, ukoliko poželite donirati viškove starih sorti, u Malom Food Hubu čeka vas i prva ZMAG-ova Društvena banka sjemena.

Sjeme je iznimno važno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne države, a od 2014. godine proglašeno je i nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a. Za uzgoj zdravih plodova oduvijek je bilo najbitnije imati prirodno, domaće sjeme, dobiveno iz biljaka uzgojenih na organski način. Upravo s takvim sjemenom počinje put održivog razvoja, koji čuva okoliš i kvalitetu tla, za razliku od koncvencionalnog uzgoja. Uz to, autohtone su vrste sjemena, za razliku od sjemena velikih korporacija, prilagođene okruženju i lokalnim uvjetima – od tla, klime i načina uzgoja – te su otpornije, a donose i neusporedivo ukusnije i bogatije plodove.

Iako živimo na planetu raznovrsnosti i obilja, biološka raznolikost se rapidno gubi, a sjeme se standardizira. Čuvanjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja našu gastro-kulturu i identitet, štiti se bioraznolikost okruženja i potiče lokalna društveno-ekonomska održivost na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. A upravo to nagovještava bolju budućnost hrane za sve.
Razmjene sjemena pružaju mogućnost “živog” kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji.

Mali plac i ZMAG-ova Velika razmjena sjemena održat će se od 10 do 14 sati, dok će Mali razgovori i radnje početi u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno.

•••

Mali Food Hub novo je mjesto povezivanja različitih food tema: od urbanih vrtova i organskog uzgoja do dizajna i fotografije hrane. Riječ je o najnovijem projektu već dobro poznate mobilne tržnice lokalne organske hrane Mali plac / Little Market, pokrenutom u suradnji s Travel & Technology Hubom Gacka16.

Jednom mjesečno Mali Food Hub pružat će, uz zdravu nabavku, praktične savjete te pokazivati primjere dobre prakse iz prve ruke. Na raspolaganju za Male razgovore, ovisno o aktualnoj temi, stajat će iskusni vrtlari, dizajneri vrtova, permakulturisti, kuhari, nutricionisti, stilisti i fotografi. Svi zainteresirani moći će im prenijeti svoja iskustva, postaviti pitanja, zatražiti savjete, otkriti njihove male tajne te zajedno s njima analizirati primjere i sudjelovati u raznim radionicama. Među temama koje slijede izdvajaju se: razmjena sjemenja, biljna prehrana, lokalni i organski uzgoj, permakultura, stiliziranje i fotografiranje hrane, urbani vrtovi, food dizajn, dizajn vrtova, samoniklo bilje, kompostiranje, samoodrživost i očuvanje biološke raznolikosti.