Cikla

CIKLA
Cikla je najbolje povrće kojim možemo obogatiti naš zimski jelovnik. Visok sadržaj antikancerogenih tvari i karotenoida ju čini jedinstvenom namirnicom. Cikla je puna antioksidansa koji štite organizam od prijevremenog starenja, a ujedno pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.
Crvena boja u cikli dolazi iz pigmenta betacijanina. Taj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kisik i do 400%.
Osim samog ploda, i lišće cikle je bogato folnom kiselinom, ali i beta-karotenom, kalijem, klorofilom, željezom i vitaminom C, a može se pripremati na isti način kao i špinat. Aminokiselina betain koja se nalazi u cikli, ima antikancerogena svojstva. Po narodnim spoznajama, cikla je lijek za leukemiju, ali i za mnoge druge vrste raka. Za terapiju ciklom potrebno je uzimanje sirovog soka o cikle ili ribane cikle. Cikla normalizira tlak i pomaže u očuvanju elastičnosti arterija.
Vlakna u cikli smanjuju razinu kolesterola u krvi i do 40%. Količina željeza prisutnog u cikli nije visoka, ali je kvalitetom odlična za čišćenje organizma od toksina. Poznato je da cikla može pomoći i kod bolesti kao što su: glavobolja, zubobolja, dizenterija, kožni problemi, menstrualni bolovi i slično. Obzirom da je cikla najbolja u sirovom obliku, preporuča se njena konzumacija u obliku soka, kada ima odličan učinak jetru i crijeva, a u kombinaciji sa sokom od mrkve pomaže u uklanjanju bolesti bubrega i žuči.

Objavljeno ljubaznošću Zdravi Pinklec