Promjenom prehrane protiv prijevoza patnje

Svake godine cestama i morima Europske unije preveze se više od milijardu živih životinja namijenjenih prehrani ljudi. Gladne, žedne i iscrpljene provode dane u pretrpanim kamionima i brodovima, po ljetnim sparinama ili snježnim mećavama. Skupljeno je više od milijun potpisa za ukidanje transporta životinja za klanje.

Paneuropska organizacija Eurogroup for Animals, koju u Hrvatskoj predstavljaju Prijatelji životinja, kampanjom #StopTheTrucks od 2016. godine ukazuje na etičku, logističku i pravnu problematiku prijevoza živih životinja. Kampanja je iznijela na svjetlo dana rezultate potresne istrage o kriminalnim uvjetima prijevoza životinja, između ostalog i u hrvatskoj luci Raša. Na njih je već reagirao i Europski parlament obvezujući se na detaljnu istragu kršenja propisa o transportu životinja u EU-u. Peticija za prestanak prijevoza živih životinja diljem EU-a, koja je trajala do 20. travnja ove godine, sakupila je više od milijun potpisa.

Hrvatska, kao jedini morski izlaz za životinje iz EU-a (uz slovenski Kopar), igra ključnu ulogu pri izvozu životinja. Iz luke Raša životinje iz Njemačke, Litve, Poljske, Rumunjske i drugih zemalja otpremaju se uglavnom u bliskoistočne zemlje. Posljednjih mjeseci Europu su potresale šokantne snimke zlostavljanja životinja palicama i elektrošokerima u ovoj istarskoj luci. Za Hrvatsku kao turističku zemlju osobito je alarmantno i zagađenje mora i opasnost za ljudsko zdravlje oko luke Raša.

Organizacija Animals International, u suradnji s Prijateljima životinja, ponudila je konkretno i učinkovito rješenje za prestanak mučenja životinja u transportu. Nova Internetska stranica WhyVeg kroz jednostavne savjete pomaže svima koji su spremni okrenuti leđa okrutnosti i nudi rješenja za lak prelazak na biljnu prehranu.

Danas imamo veliku moć svojim izborom prehrane prekinuti okrutnost prema životinjama u prijevozu. Posljednjih godina svjedočimo brzom rastu inovativnih proizvoda na biljnoj osnovi, koji mogu potpuno zamijeniti životinjske proizvode poput mesa, mlijeka i jaja, te osigurati adekvatan unos bjelančevina, željeza, kalcija i ostalih ključnih nutrijenata.

Budući da svaki obrok odražava naš stav o svijetu u kakvom želimo živjeti, bezmesna prehrana je put ka suosjećajnijem, čišćem i zdravijem svijetu, kakav svi priželjkujemo.

Posjetite www.whyveg.com/hr i saznajte više o vlastitim mogućnostima da pomognete životinjama i okolišu!

Kliknite ovdje za naš prethodni članak o ovoj temi.