Recimo NE plastičnim vrećicama!

Greenpeace u Hrvatskoj uskoro predaje peticiju za zabranu plastičnih vrećica koju je do sad potpisalo više od 63 tisuće ljudi. Ovom prilikom vas pozivamo da potpišete i vi te da peticiju podijelite dalje kako bi se do njene predaje doseglo 65 000!

Plastika ne nestaje, ona se usitnjava u sve manje komadiće, tzv. mikroplastiku koja ulazi u hranidbeni lanac te pronalazi put i do naših tanjura. Ni Mediteran, ni Jadran toga nisu pošteđeni. Vrijeme je da djelujemo protiv onečišćenja okoliša plastikom, na dobrobit vlastitog zdravlja! 


Početkom 2019. u Hrvatskoj je stupila na snagu obaveza naplate laganih (običnih) plastičnih vrećica za nošenje. Iz obaveze naplate izuzete su tzv. vrlo lagane vrećice, koje bi trebale služiti kao primarna ambalaža. Za takve vrećice propisana je obaveza isticanja natpisa: “Vrećice koristite štedljivo!”

Greenpeace je tijekom siječnja i veljače obišao čitav niz prodajnih mjesta te utvrdio da se na brojnim mjestima odredba o obaveznoj naplati ne provodi ili se pak kao “obične” dijele najtanje vrećice, što je u suprotnosti sa smislom i ciljem propisa. Tamo gdje se provodi, naplata vrećica je simbolična pa nije izgledno da će ta mjera dovesti do ozbiljnog smanjenja. Hrvatska vlada izabrala je najlakši put, što očito donosi i najslabije rezultate.

Problem treba rješavati na izvoru: vrijeme je da stanemo na kraj najezdi jednokratne plastike! Zahtijevamo da Hrvatska donese odgovornu odluku i zabrani jednokratne plastične vrećice! Cilj je ove peticije da se Hrvatska pridruži nizu zemalja koje su poduzele ambiciozne korake ka smanjenju plastike za jednokratnu upotrebu. 

Peticija
Više informacija o kampanj

 

Image by ds_30 from Pixabay